PROTI, kljub nedemokratičnim postopkom pri sprejemanju in medijski cenzuri

Nasprotniki zakona smo na referendumu slavili v vseh volilnih enotah

Zeleni Slovenije smo pred referendumom jasno sporočili, da smo proti. Stališče, ki ga je podkrepil s svojimi argumenti tudi naš Strokovni svet, pravi, da naj posegi politike, medicine in prava v družino, rojevanje in položaj otrok v družini, kolikor je mogoče, posnemajo naravo! Kljub nedemokratičnim postopkom pri sprejemanju tega Zakona in medijski cenzuri, je bila Novela zakona o zakonski zvezi na današnjem referendumu zavrnjena. Po neuradnih izidih je PROTI glasovalo dobrih 63 odstotkov, ZA zakon pa slabih 37 odstotkov volivcev in volivk. Nasprotniki zakona smo obenem dosegli tudi kvorum, potreben za zavrnitev zakona. Zakon je bil zavrnjen v vseh osmih volilnih enotah.
Današnji izid referenduma pomeni, da novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ne bo stopila v veljavo, DZ pa eno leto po razglasitvi izida ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev.
Naj spomnimo, da smo bili Zeleni Slovenije proti, ker je pravica otroka, da ima očeta in mamo nad pravico, da imata dve odrasli osebi otroka. Če bi referendum potrdil ta Zakon, te varovalke v zakonodaji ne bi bilo več. Zakon bi tudi spremenil definicijo družine in naravno dejstvo, da smo na svetu moški in ženske. Pojem moškega in ženske bi se po mnenju sedanje slovenske vlade in vladajoče koalicije v parlamentu črtal v edinem zakonu, kjer je neizogibno, da dva prisotna oba spola.
Med današnjim čakanjem na izide referenduma je bila spletna stran Državne volilne komisije od 20 do 30 minut nedosegljiva. Izpad je po pojasnilih ministrstva za javno upravo povzročil požarni zid, ki je veliko število obiskovalcev zaznal kot izreden dogodek in tako blokiral delovanje strani.