Ali bančni posel v Sloveniji obvladujejo pretežno lopovi ?

Plačevanje milijardnih izgub pa naj spet rešujemo davkoplačevalci?!

Zeleni Slovenije odločno nasprotujemo prevzemanju nastalih obveznosti slovenskih bank brez sočasnega odkrivanja in kaznovanja odgovornih za nastalo izgubo. Prav tako se ne strinjamo, da se nastalo stanje sanira z nepreglednim najemanjem novih posojil brez soglasja slovenskih državljanov in državljank.

Velikost bančne luknje kaže, da je bil nacionalni interes zelo drag. Pri tem se lahko resno bojimo, da so danes objavljene številke o slovenski bančni »luknji« morda prenizke. Nihče, ne guverner Banke Slovenije Jazbec, ne finančni minister Čufer nista jasno povedala, kaj vse je bilo upoštevano. Zastrašujoče je, da se o milijardah novinarji v slovenskih medijih in odgovorna politika pogovarjajo enako kot o nekaj milijonih. Saj nimamo tega denarja v predalu in bi ga morali nekam na hitro plasirati, češ, potem pa bo vse v redu. Banka Slovenije in vlada sta z odločitvijo za prisilno likvidacijo in izdajo garancije v višini preko milijarde evrov za pokrivanje obveznosti zasebnih Factor banke in Probanke, v resnici z davkoplačevalskim denarjem zaščitili bogate posameznike in soodgovorne za silne izgube. Hkrati so si lastniki Factor banke izplačali dividende iz bilančnega dobička v višini 6,9 milijona evrov, namesto da bi ta sredstva namenili za izboljšanje kapitalske ustreznosti banke.
Zeleni Slovenije vztrajamo:

• da se javnosti predstavi celotno stanje v slovenskem bančnem sistemu, tudi imena lopovov, odgovornih za bančno krajo in da se proti njim odločno ukrepa z odvzemom pooblastil in kazenskimi postopki.
  • da se bančni sistem sanira pregledno in z racionalno uporabo davkoplačevalskega denarja samo v primerih, kadar je to zakonsko in vsebinsko nujno potrebno
  • tisti, ki so bili soudeleženi pri ustvarjanju sedanjih izgub v bančnem sistemu, ne smejo sodelovati v ekipah, ki bodo stanje sanirale
  • da slovenska vlada finančno in vsebinsko ovrednoti in javnosti pregledno predstavi vse možnosti sanacije bančnega sistema, realizira pa naj tisto možnost, ki je bolj ugodna za davkoplačevalce
  • da državni zbor sprejme zakonodajo, ki bo prekinila z nepreglednimi in škodljivimi političnimi vplivi na poslovne odločitve v bančnem in gospodarskem sistemu.