Ali imamo v Sloveniji legitimne volitve ?

Ne smemo verjeti v laž, ki jo že leta širi stara nomenklatura

V volilni kampanji smo Zeleni Slovenije predstavili dober, evropsko primerljiv zeleni program, ki bi ljudem in družbi dal novo perspektivo. Opozorili smo tudi na dejstvo, da smo imeli v sedaj že bivšem parlamentu samo tkim. leve in desne stranke, pa nobene zelene. Učinek teh strank pa ni prinesel dodane vrednosti Sloveniji, saj smo pristali med najhujšimi bolniki Evrope. S strani dominantnih medijev je bila pozornost že dobro leto dni usmerjena v iskanje novih obrazov in volilno telo je temu očitno sledilo. Pri odločivah ljudi tako žal niso odločali programi strank, ampak izbrani obrazi, ki so bili medijsko ves čas nadpovprečno eksponirani. Da lahko na volitvah permanentno zmagujejo stranke, ki se ustanovijo en mesec pred volitvami, ni dobro spričevalo za stanje demokracije v Sloveniji. Volilno telo je spet nasedlo ideološkim delitvam, ki Sloveniji ne bodo prinesle “avstrijskih plač” ter tudi ne “skandinavskega odnosa” do reševanja socialnih vprašanj, varstva okolja in trajnostnega razvoja

Zeleni Slovenije smo zelo moteči s svojo neodvisnostjo od ostalih političnih polov v Sloveniji. Programsko, s svojimi jasnimi stališči in zahtevami očitno ogrožamo »tajkunsko – politično – medijsko navezo«, ki ima pri kovanju dobičkov na račun izkoriščanja slovenskih naravnih virov in državne blagajne še velike načrte.

Številni ljudje se čudijo, da Zeleni Slovenije nismo prišli v parlament. Že samo na osnovi imena, bi nam menda pripadel vsaj odstotek glasov. Zakaj k temu procentu niso ti »dobronamerni« kritiki sami prispevali del tega odstotka, pa niti besede. Seveda pa je jasno, da v startu nikomur ne pripada nič. Tako bi naj vsaj bilo v demokratičnih državah, kjer so pravila igre zakonsko regulirana in za vse enaka.

Vsi, ki pristajate na tezo, da smo si za slab volilni rezultat krivi Zeleni Slovenije sami, ne razumete bistva problema volitev v Sloveniji. Ne smemo verjeti v laž, ki jo že vsa leta širi stara partijska nomenklatura, ki obvladuje kapital, številne instant politične stranke, medije in v veliki meri vpliva tudi na vrhove sodstva. Da so si same krive, govorijo tudi moški, ki pretepajo svoje žene. Da so izzivale in so jih zato dobile?! Podobno je izjavil ruski predsednik Putin ob priliki nedavnega raketiranja civilnega potniškega letala s strani proruskih separatistov, v katerem je po nedolžnem umrlo blizu 300 ljudi. Izjavil je, da do tega ne bi prišlo, če bi Ukrajina »mirno gledala« razkosavanje njene države.

Lahko pa se strinjamo, da je za slab rezultat Zelenih Slovenije kriva šibka aktivnost na lokalni ravni in anemičnost okoljske civilne družbe, ki bi morala imeti večji interes za svojega političnega predstavnika v državnem zboru. A to ni bistveno, saj še tako napačna strategija neke politične stranke ne more narediti toliko škode, kot jo naredijo mediji.

Glavni krivec slabega volilnega rezultata je nepoštena predvolilna tekma, ki zajema večletno cenzuro medijskega poročanja o programskih in drugih aktivnostih Zelenih Slovenije v dominantnih slovenskih medijih. Stara nomenklatura, ki bi morala biti lustrirana že leta 1990, je tudi tokrat z odliko opravila svoj del umazanega posla. Tako kot leta 1990, ko so prevlado Demosa preprečili vrinjenci v novih strankah in volilni sistem, ki je tretjino parlamenta izvolil v socialističnih podjetjih. Ali leta 1992/93, ko so volivce prevarali z množičnimi prestopi poslancev. Ali leta 1996 Ciril Pucko itd. Ali pa na zadnjih treh volitvah, ko so se pojavile medijsko protežirane nove instant stranke, ki so jih ti mediji skozi intenzivno večmesečno kampanjo poimenovali za »nove obraze in novo upanje«!? Svoj “prispevek k razvoju demokracije” v Sloveniji so med drugim kronali tudi z izvolitvijo evropskega poslanca. Kako dolgo bodo ljudje v Sloveniji še potrebovali, da bodo spregledali te volilne natege? Upanje umre zadnje, ali ne?

Vse dobro Sloveniji

Komentarji