Belgijo skrbijo nuklearke in bo državljanom razdelila jodove tablete

Težave belgijskih nukleark − razpoke, uhajanja in nerazjasnjen primer sabotaže.

Bruselj − Belgija bo zaradi zaskrbljenosti glede varnosti jedrskih elektrarn v državi večini državljanov prihodnje leto razdelila jodove tablete, je v četrtek parlamentu v Bruslju sporočila ministrica za zdravje Maggie De Block.

Povzročile so tudi napetosti med Brusljem in Berlinom. Ta je minuli teden pozval k zaprtju dveh 40 let starih reaktorjev v obeh obratujočih belgijskih nuklearkah Tihange in Doel blizu nemške meje, v katerih prihaja do težav, dokler ne bi razjasnili vprašanj glede njune varnosti.

Pristojni belgijski regulator je sicer v odgovoru poudaril, da sta reaktorja, ki sta bila zaradi težav lani krajši čas zaprta, skladna z mednarodnimi varnostnimi standardi. Kljub temu je belgijsko ministrstvo za zdravje sprejelo odločitev o razdelitvi jodovih tablet in pojasnilo, da je ta posledica lekcije, ki so se je naučili po jedrski katastrofi v Fukušimi na Japonskem leta 2011. Jod ščitnico zaščiti pred škodljivimi posledicami radioaktivnega sevanja. V Belgiji te tablete trenutno delijo le ljudem, ki živijo znotraj 20-kilometrskega pasu okoli nukleark. To shemo bodo zdaj razširili na 100-kilometrski pas, so pojasnili na zdravstvenem ministrstvu, kar dejansko pomeni, da bo zajeta večina države oziroma njenih 11 milijonov prebivalcev.

Komentarji