Predsednik DZ Brglez krši ustavo

Kaj nam sporoča Milan Brglez?
Ravnanje predsednika DZ predstavlja precedens, ko oseba, ki je na funkcijo predlagana s strani koalicije in nato potrjena v DZ z njihovimi glasovi, v nasprotju z obstoječo zakonodajo odloča o referendumskih pobudah glede zakonov, ki jih je predlagala vlada, sestavljena po koalicijski pogodbi.                                                                                                                                                                      Obstoječa zakonodaja je jasna in nedvoumna ter določa, da predsednik DZ ob izpolnjevanju formalnih zakonskih pogojev mora določiti rok za zbiranje podpisov. Potem ko predsednik DZ Milan Brglez po našem prepričanju protiustavno ni določil roka za zbiranje podpisov volivcev v podporo zahtevam za razpis referendumov, so bili včeraj zakoni objavljeni v uradnem listu. Delavci migranti so zato že vložili ustavno pritožbo. Predsednik državnega zbora bi sicer legalno in zakonito lahko sam sprožil postopek pred Ustavnim sodiščem RS, kar je v primeru spora med predlagateljem referenduma in DZ tudi sicer zakonsko dopuščeno in predvideno, ob tem pa počakati na njegovo odločitev, ne pa da je postopek zaključil.                                                                           Delavci migranti ne bodo popustili.                                                                                                                                                                                                                                                                            V Sindikatu delavcev migrantov Slovenije so prepričani, da je predsednik DZ s svojim arbitrarnim in diskrecijskim odločanjem, ko ni določil roka za zbiranje podpisov volivcev za razpis referenduma in je zakone poslal predsedniku republike v razglasitev, kršil zakonodajo in ustavo. Zato so včeraj na ustavno sodišče vložili ustavno pritožbo, skupaj s pobudo za oceno ustavnosti sedmih zakonov ter predlog za začasno zadržanje izvajanja teh zakonov.