Če proizvodi ne bodo enake kakovosti v vsej EU, bomo uvedli embargo

Grožnja Slovaške

Premier Slovaške Robert Fico je 18. julija Evropski komisiji in njenemu šefu Jean-Claude-u Junckeru postavil rok do jeseni, da začne reševati problem različnih sestavin enakih izdelkov in prehrambnih proizvodov za tržišča “stare” in “nove Evrope” ter zagrozil, da bi Slovaška lahko uvedla enostranski embargo in preprečila prisotnost zahodnih prehrambnih izdelkov v slovaških restavracijah.

“Države Višegrajske skupine so že večkrat doslej opozarjale na ta problem, vendar so bili ukrepi Evropske komisije nezadostni. Komisija ima dovolj informacij da, če želi, pripravi ustrezne zakone, s katerimi bi zahtevala, da kdor želi prodajati proizvode v enaki embalaži, mora imeti enako kakovost,” je dejal premier Slovaške Robert Fico novinarjem v Bratislavi.

Opozorilo premiera in ultimat Evropski komisiji, da nekaj ukrene do jeseni, je prišlo po velikem uradnem testiranju izdelkov in prehrambnih proizvodov v sosednji Češki, kjer so na zahtevo Ministrstva za kmetijstvo testirali 21 proizvodov v različicah za tržišča Nemčije, Avstrije, Češke, Slovaške in Madžarske. Rezultat testiranja je pokazal, da so bili na vzhodu Evrope le trije izdelki enake kakovosti, kot v »stari« Evropi..

Ne moremo sprejeti, da delajo s Slovaki kot z državljani nižjega reda,” je dejal Fico. O tem problemu se bo zelo konkretno pogovoril s šefom Evropske komisije Junckerjem. Pričakuje da bo EK do jeseni na tem problemu našla rešitve, sicer bo v nasprotnem Slovaška uporabila enostranske ukrepe. Takšen ukrep bi po besedah slovaškega premierja lahko bil polletni embargo na uvoz živil z Zahoda za gostinske objekte, saj taka možnost obstaja v predpisih EU.