David Tasič: Po 25 letih samostojnosti se počutim kot v bivšem režimu

Tasič je javno tribuno z naslovom Sprava ali lustracija brez zakona o lustraciji? pripravil skupaj z Odborom 2014, nanjo pa so povabili tudi goste s Hrvaške. Razpravljavci so soglašali, da bi tako Slovenija kot Hrvaška morali izpeljati lustracijo, da bi z njeno pomočjo prišli do sprave.  

Gost javne tribune je bil tudi predsednik hrvaškega društva političnih zapornikov Marko Grubišič. Scenarij, po katerem je delovala Udba, se je zgolj preslikal v sedanjost tako na Hrvaškem kot v Sloveniji, je poudaril. Po njegovih besedah gre za tragično dejstvo, s katerim se soočata obe državi.
V uvodnem razmišljanju je Tasič dejal, da se po 25 letih samostojnosti počuti v Sloveniji kot v bivši državi oziroma režimu. Po njegovih besedah je žal vse več ljudi prestrašenih, saj čutijo, da se je bivši režim ohranil v vseh porah družbenega življenja. Slovenija bo rabila veliko civilnega poguma in pameti, da bi se stanje v državi vendarle izboljšalo.  S tem je povzel tudi razmišljanja večine drugih razpravljavcev.
Javna tribuna je bila namenjena tudi predstavitvi dveh novejših knjig: Speča Udba publicista Romana Leljaka ter Človek in njegova senca (Čovjek i njegova sjena), pod katero se je podpisal nekdanji poslanec hrvaškega parlamenta in politični zapornik v bivši Jugoslaviji Ante Kovačević.
Leljakova knjiga prinaša tudi sezname aktivnih in rezervnih pripadnikov nekdanje Službe državne varnosti (SDV) v obdobju 1975-1990 ter njenih sodelavcev. Seznami zaenkrat ostajajo nepopolni, saj po avtorjevi oceni manjkajo podatki še za okoli 30 odstotkov oseb. Kot je napovedal Leljak, bo skušal sezname v celoti dopolniti, največjo oviro pa vidi v nedostopnosti arhivskega gradiva. Kovačević pa je dejal, da je svojo knjigo posvetil še posebej anonimnim žrtvam komunističnega režima.
Pri nastanku knjige Človek in njegova senca je sodeloval nekdanji pripadnik Udbe Željko Kekić, ki je v 80-ih letih prejšnjega stoletja nadziral Kovačevića. V razpravi je Kekić izrazil obžalovanje, da Hrvaška in Slovenija nista izpeljali lustracije, ko je bil zanjo najbolj primeren čas.
Razpravo je povezovala poslanka Eva Irgl. Vprašala se je, zakaj v Sloveniji še vedno ni nihče odgovarjal za zločine Udbe in druge grobe kršitve človekovih pravic v bivšem režimu. Po njenem mnenju je razlog tudi v tem, ker Slovenija ni izpeljala lustracije.

Komentarji