Drago Jančar in Tomo Križnar – Državljana Evrope

Nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope za leto 2015 sta prejela eden najbolj uspešnih in poznanih sodobnih slovenskih literarnih ustvarjalcev in najpogosteje prevajani slovenski pisatelj Drago Jančar ter zagovornik človekovih pravic, pisatelj, ustvarjalec dokumentarnih filmov, svetovno znan podpornik in zaščitnik afriškega ljudstva v Sudanu Tomo Križnar.
Ob podelitvi nagrade je Drago Jančar poudaril zadovoljstvo, da se je Evropa spremenila in so demoni, ki so se pojavljali skozi preteklo stoletje izgubili moč. “Celo slovensko 20. stoletje je nekdo lahko živel v neki vasi, ko so k njemu prihajali v različnih uniformah, pobirali različne davke, živel je v različnih državah. Ampak zdaj v Evropi k sreči ni več tako. Ravno zato, ker živimo v evropskem kontekstu, se ne moremo izolirati in verjamem, da se bodo ideali, o katerih smo govorili v osemdesetih letih enkrat uresničili,” meni Jančar. Hkrati je nagrajenec izpostavil odprta vprašanja, ki tarejo Evropo – od pomoči migrantom, ki bi jim morali pomagati reševati težave že doma, do dela islama, ki za razliko od krščanstva ne pristaja na laično državo. Spomnil se je, da so pred osamosvojitvijo sanjali o demokraciji, prebudili pa so se v tranzicijskem kapitalizmu, kjer obstajajo globlje zakonitosti od parlamenta, političnih strank in svobodnih medijev. Vendarle Drago Jančar ne bi zamenjal današnje Evrope z nekdanjo, razdeljeno Evropo.
Tomo Križnar je ob prejemu nagrade poudaril odgovornost Evrope za sodelovanje z Afriko in izboljšanje položaja njenih ljudi: “Tako kot ima vsak prst na roki svojo funkcijo, tako jo imajo tudi vsi narodi in prav tako ljudje v Afriki. Zato verjamem, da je treba z Afriko sodelovati. Nagrajenec je okrcal politiko Evropske unije do Afrike, ki ponižno caplja za velikimi silami. Če ne bomo govorili o izvorih migracij iz Afrike v Evropo, ne bomo rešili problemov, je prepričan Tomo Križnar.

Komentarji