Evropski poslanci potrdili pariški podnebni sporazum

Države članice EU ratificirale pariški podnebni sporazum

Datum: 4.10.2016

Države članice Evropske zveze so danes ratificirale pariški podnebni sporazum, s čimer bo ta prvi globalni sporazum o boju proti globalnemu segrevanju ozračja stopil v veljavo že letos novembra. Evropska zveza bo listine o ratifikaciji pri Združenih narodih v New Yorku vložila v petek.

Države članice so sporazum na ravni Evropske zveze ratificirale le nekaj ur po tistem, ko je soglasje k ratifikaciji dal Evropski parlament.

Da sporazum začne veljati, ga mora ratificirati najmanj 55 držav, ki skupaj povzročijo najmanj 55 % svetovnih izpustov toplogrednih plinov. Doslej ga je ratificiralo 62 držav, ki prispevajo okoli 52 % izpustov. Z ratifikacijo Evropske zveze bo izpolnjen tudi drugi pogoj 55 %, saj sedmerica držav članic, ki so že zaključile ratifikacijski postopek, skupaj proizvede okoli 5 % svetovnih izpustov toplogrednih plinov.

V petek, ko bo Evropska zveza pri Združenih narodih vložila ratifikacijske listine, bo začel teči 30-dnevni rok, ko bo sporazum dejansko tudi stopil v veljavo. Predsedujoči Svetu Evropske zveze, slovaški minister za okolje Laszlo Solymos je ob tem izjavil: »Združena Evropa je naredila vse, da bi pospešila proces in vdihnila življenje v pariški podnebni sporazum.

Evropska zveza si je prizadevala za čimprejšnjo ratifikacijo sporazuma, da bi bila skupaj z državami članicami med pogodbenicami sporazuma že z začetkom njegove veljavnosti. Zaradi tega so ministri Evropske zveze za okolje na izrednem zasedanju minuli petek v Bruslju dali soglasje za pospešitev ratifikacije pariškega sporazuma na ravni zveze.

Sporazum, ki ga je decembra lani v Parizu sklenilo 195 držav, omejuje dvig globalne temperature za največ dve stopinji Celzija do konca stoletja, z željo približati se 1,5 stopinje. Velik pomen pariškemu zasedanju je dal tudi  papež Frančišek, ki je takrat svetovne voditelje pozval, naj dokažejo svoj pogum s sprejetjem »pomembnih odločitev« za prihodnje rodove.