Gorbačov pozval Putina in Trumpa k zmanjšanju jedrskega arzenala

Znanstveniki prestavili tako imenovano »uro sodnega dne« bliže dvanajsti uri

Odločitev za premik ure je v rokah skupine znanstvenikov in razumnikov, med katerimi je 15 Nobelovih nagrajencev. To so danes opozorili jedrski znanstveniki in simbolično “uro do sodnega dne” premaknili na dve minuti in pol do dvanajste. Svet je po njihovem mnenju tako najbližje uničenju v zadnjih 64 letih. Ura – doomsday clock v angleščini – je metafora za to, kako blizu je človeštvo, da uniči Zemljo. Vzpostavili so jo leta 1947, od takrat pa so jo prestavili 19-krat. Nazadnje so jo premaknili leta 2015, s petih minut na tri minute pred dvanajsto.

Svet nikoli v zadnjih 64 letih še ni bil tako blizu uničenja, kot zdaj. Leta 1953 je ura kazala dve minuti do dvanajste. Tedaj je Sovjetska zveza preizkusila vodikovo bombo in s tem sprožila oboroževalno tekmo v hladni vojni.

Minutni kazalec na uri so, kot je skupina zapisala v sporočilu za javnost, tokrat premaknili zaradi “naraščajočega nacionalizma po svetu, izjav predsednika ZDA Donalda Trumpa glede jedrskega orožja in podnebnih vprašanj ter vedno bolj temačne podobe globalne varnosti, na katero vplivata tako vse bolj sofisticirana tehnologija kot vedno večje neupoštevanje znanstvenih dognanj”.

Nekdanji sovjetski voditelj Gorbačov se boji, da se »jedrska grožnja spet zdi realnost.« ZDA in Rusija imata skupaj kar 800 jedrskih bojnih konic, ki so pripravljene na izstrelitev v vsakem trenutku. Predsednika obeh velesil Vladimirja Putina in Donalda Trumpa je dan po objavi znanstvenikov že pozval k zmanjšanju jedrskega arzenala. »Politiki in vojaški voditelji zvenijo vedno bolj napadalno, obrambne doktrine pa vedno bolj nevarne. Vse kaže, kot da bi se svet pripravljal na vojno,« je povedal v intervjuju za Time magazine. »Odnosi med velesilami gredo že nekaj let iz slabega na slabše. Zagovorniki oboroževanja in vojaško-industrijski kompleks si že manejo roke.« Gorbačov opozarja, da se moramo »spraviti iz te situacije. Nadaljevati moramo s političnim dialogom, ki cilja na skupne odločitve in skupno delovanje.«

V intervjuju se je Gorbačov spomnil svoje vloge v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je v sodelovanju z ZDA botroval uničenju 80 odstotkov jedrskega orožja, ki se je nabralo med hladno vojno. »Novembra 1985, na prvem vrhu v Ženevi, smo voditelji Sovjetske zveze in Združenih držav razglasili: jedrske vojne ni mogoče zmagati in se ne sme nikoli bojevati. Naši državi ne bosta iskali vojaške premoči,« je dejal. »To izjavo so takrat z olajšanjem sprejeli po celem svetu.«

Gorbačov predlaga, da ZDA in Rusija na Varnostnem svetu Združenih narodov predlagata skupno resolucijo o obrambi pred jedrskim konfliktom. »Mislim, da bi pobuda za tako resolucijo morala priti s strani Donalda Trumpa in Vladimirja Putina – predsednikov, katerih državi si lastita več kot 90 odstotkov svetovnega jedrskega arzenala in tako nosita posebno odgovornost.«