Gospoda Cerar in Erjavec se naj dogovorita, kdo bo odstopil prvi

Novi obrazi še telefonirati ne znajo

Sram nas je lahko, kakšne kvazi strokovnjake plačujemo na najvišjih državnih funkcijah!

Komunikacija med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in uslužbenko ministrstva za zunanje zadeve Simono Drenik je Sloveniji povzročila ogromno politično škodo. Če sta odstopila dva ključna akterja te afere, ni več dvoma, da ne gre zgolj za predvolilni spin »po Erjavcu«. Vlada je na potezi da prevzame objektivno odgovornost, gospoda Cerar in Erjavec pa se naj dogovorita, kdo bo odstopil prvi. Vse skupaj pa je dokaz več, da nam volitve ne pripomorejo, da bi sestavili ekipo, s katero bi lahko enakopravno tekmovali v mednarodni politiki. Na ključna mesta po volji tajkunskega kapitala, prevladujočih režimskih medijih in anemičnega volilnega telesa nastavljamo bizarne ministre in nesposobne državne uradnike. Zdaj se pa le-ti zgražajo nad njihovimi butalskimi napakami,
V konkretnem primeru »prisluškovalne afere« gre za neposredno komunikacijo med predstavnico države in arbitrom, kar je groba kršitev mednarodnega prava. Vsaka taka komunikacija med arbitrom in predstavnikom države je prepovedana po mednarodnem pravu.
Glede na to, da gre za eno od temeljnih načel mirnega reševanja sporov, to je neodvisnost arbitra od nacionalnih navodil, je to res grob poseg v mednarodno pravo. In glede na to, da je to temeljno načelo po 8. členu Ustave Republike Slovenije del slovenskega pravnega reda, gre tudi za spregled ustavne norme. Ne gre samo za kršitev mednarodnopravne norme, ampak za kršitev temeljne pravne norme nasploh, to je neodvisnosti sodstva. To je tako, kot da bi se stranka za vogalom pogovarjala s sodnikom in bi sodnik sprejemal navodila od stranke.
To da dve osebi na takšnih funkcijah tega ne dojemata in ju pri tem po osnovnošolsko dobijo, je nezaslišan škandal. Zeleni Slovenije pozivamo predsednika države, vlade in parlamenta, kakor tudi vse parlamentarne stranke, da so pri reševanju mednarodnega incidenta maksimalno kooperativni in na ta način zavarujejo interese Republike Slovenije. Storjena nepravilnost pa se naj čim prej popravi in sprejme za to ustrezne ukrepe. Vlada mora hitro in temeljito razmisliti, kako bo storjeno škodo optimalno popravila. Hkrati pa naj skupaj z opozicijo in parlamentom ugotovi vse vrste odgovornosti!