Idealisti

Avtor:Vasja Jager, Večer

Da je stranka Stranka Mira Cerarja v svoji volilni kampanji volivcem in volivkam prodajala izmišljene “življenjske” zgodbe pod fotografijami oseb, kupljenimi kar na spletu, ne bi bilo problematično, če bi bila SMC samo še ena izmed slovenskih političnih strank (ki to redno počnejo). Pa ni. Cerarjevi so svojo briljantno volilno zmago zgradili prav na obljubi preloma s starimi praksami in nizkotno politično kulturo. Žal je že sedaj, vsega par tednov po volitvah, jasno, da je bila mesijanska vizija le blef.

Cerarjeva ekipa nikakor ni moštvo naivnih idealistov, ki so s stisnjenimi zobmi šli v politiko, ker drugače pač ne gre več. Nasprotno, SMC sestavljajo tudi preverjeni in politično izkušeni kadri, ki obvladajo metode boja za oblast – in tudi manipulacije. Tako jim pred volitvami v svojem programu in javnih izjavah ni bilo težko spuščati megle in skrivati stališč o nepriljubljenih varčevalnih ukrepih – že takoj po zmagi pa je stranka pokazala pravi obraz in nedvoumno napovedala nadaljevanje zategovanja pasu. Objavljanje lažnih zgodb namišljenih ljudi je v tem pogledu precej nedolžen manever, ki pa je obžalovanja vreden predvsem, ker kaže, da je tudi “nova”, kvazivstajniška politika povsem odtujena od ljudi.

Prišli smo namreč tako daleč, da je mali človek politiki tako mrzek, da si raje sama izmišlja njegove zgodbe, kot da bi jih vsaj poskusila pridobiti od svoje baze. V SMC – in v večini drugih strank – pač verjamejo, da smo vsi zgolj v tovarne in gostilne ujeti kužni klišeji o bednih plačah in penzijah. Poznajo nas, ne da bi vedeli, kdo smo in kako smo.

Cerarjevo govoričenje o novih vrednotah ob tako arogantnem ravnanju že sedaj učinkuje parodično. Kajti kot uči dobri zgled Boruta Pahorja, politik, ki toliko govori o vrednotah, s tem zakriva pomanjkanje konkretnih rešitev. Pametnjakovičev pa imamo dovolj; politik ni papež in njegova naloga ni pridiganje o morali. Naše vrednote so namreč stare toliko kot človeštvo in vsi vemo, katere so – potrebujemo pa okvir, da jih uresničujemo. Tu pa velikim retorikom vsem po vrsti spodleti.

Komentarji