Islandija pošilja v zapor 9 bankirjev

Islandija za zgled

Vrhovno sodišče v Reykjaviku je odločilo, da je devet višjih bančnikov krivih manipulacije trga, kar naj bi privedlo do finančne krize leta 2008. Gre za enega največjih tovrstnih primerov v islandski zgodovini, mala otoška država pa je s pregonom bankirjev ubrala precej drugačno pot kot Slovenija.

Kaupthing, kjer je bila deveterica zaposlena, je bila večja mednarodna banka s sedežem v Reykjaviku. Vrsto let je širila svoje lovke v tujino, a nazadnje leta 2008 zaradi hudih dolgov doživela zlom. Še istega leta jo je prevzela država, vse domače delovanje pa je prevzela nova banka, danes znana pod imenom Arion Banki.

Sojenje se je začelo aprila lani, dva meseca pozneje pa je okrožni svet v Reykjaviku odločil, da je sedem od devetih obtožencev krivih, dva pa oprostil. A vrhovno sodišče je prejšnji teden obe oprostitvi razveljavil ter razsodil, da sta kriva tudi nekdanja predstavnica za kredite Björk Thorarinsdottir in nekdanjega izvršnega direktorja luksemburške izpostave Kaupthinga Magnusa Gudhmundssona, poroča Iceland Monitor.

Še en nekdanji direktor banke, Hreidhar Mar Sigurdhsson, ki je bil lani obsojen na pet let in pol zapora, je bil eden izmed bankirjev, obtoženih, da je prikrival dejstvo, da je katarski vlagatelj kupil delež podjetja, pri čemer mu je denar nezakonito posodila banka Kaupthing.

S tem, ko je Islandija dopustila, da se bankirji preganjajo kot zločinci, je državica po finančni krizi ubrala popolnoma drugačno strategijo kot Slovenija.  Nagradno vprašanje se glasi – kje bodo bankirji v prihodnje še posebej pazili, ko bodo ravnali z denarjem varčevalcev in davkoplačevalcev, v Sloveniji ali v Islandiji?!