Janša in Pahor skupaj na obletnici postroja Slovenske vojske

Prvi postroj Slovenske vojske v Kočevski Reki počastil tudi VSO

Napisal:  STA

Prvak SDS Janez Janša je v nagovoru na prireditvi Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve ob obletnici postroja SV dejal, da je bila pred plebiscitom enotnost med ljudstvom, ne pa v politiki. Dogodek tudi zdaj obeležujemo z več proslavami. Predsednik države Borut Pahor, ki se je udeležil obeh, si prizadeva, da bi prihodnjič proslavili enotno.

Predsednik SDS Janša je v slavnostnem nagovoru v Kočevski Reki poudaril, da današnji dogodek ni slavje, saj je prvemu generalu Slovenske vojske Antonu Krkoviču preprečen prihod, ker da je po krivici zaporu.

Janša je spomnil na dogodke ob prvem postroju Slovenske vojske. Tisti, ki so tedaj zavrnili nagovor slovenskih vojakov, po njegovih besedah sedaj prejemajo izjemne pokojnine, “tisti, ki je ta dogodek organiziral, pa je po krivici v zaporu”.

Po njegovih besedah imamo danes tri različne prireditve ob obeležiti prvega postroja Slovenske vojske, “ker je bila slovenska politika takrat razklana in ker prihodnost, ki je sledila tem odločitvam, ni pripadla pogumnim”.

Prvi postroj Slovenske vojske je bil po Janševih besedah signal, da je Slovenija sposobna zavarovati odločitev na plebiscitu.

Enotnost v Sloveniji je bila v času pred plebiscitom po Janševih besedah zelo velika med ljudstvom, ne med slovensko politiko. Da je bila politika res tako enotna kot se danes razlaga – in “žal tudi narobe piše v številnih publikacijah -, pa pišejo predvsem tisti, ki niso bili zraven”.

Dejal je še, da je obletnica prvega postroja tako pomembna, da se mimo nje še ne more, vendar pa se uradne proslave prireja “za ograjami ali v dvoranah, skrivajo se pred ljudmi”.

Pahor pa je v izjavi novinarjem spomnil, da bomo prihodnje leto poleg 25. obletnice prvih demokratičnih volitev praznovali tudi 70. obletnico konca druge svetovne vojne. Vprašal se je, ali bomo znali Slovenci oba dogodka razumeti ne le v luči preteklosti, ampak tudi v luči skupne prihodnosti. Zagotavlja, da se bo za slednje z vsemi močmi prizadeval.

Prepričan je namreč, da v sedanjih razmerah pri okrevanju države ne gre le za ekonomska vprašanja, ampak tudi za pomiritve duhov. Tako je sredi tedna povabil na pogovor predstavnika obeh veteranskih organizacij, ki sedaj ločeno praznujeta 17. december, dan prve postrojitve Slovenske vojske.

Dogovorili so se, da bi v luči enotnosti, sprave in pomiritve prihodnje leto v Kočevski Reki stala Slovenska vojska, da bi bili nanjo povabljeni vsi, ki so imeli karkoli s prvim postrojem SV, z ustanavljanjem in ustanovitvijo ter obrambo slovenske države in razvojem. “Da bi tu praznovali pogum, da bi naši zanamci vedeli, da je to datum, ki si ga morajo vtisniti v svoja srca z vedrino,” je dejal Pahor.

Obe veteranski organizaciji so mu, pravi, zagotovili, da si bosta prizadevali, da bo prihodnje leto v Kočevski Reki dogodek, kjer bo še več besed pomiritve, sprave, enotnosti. “Nikoli v zgodovini čiste enotnosti ni bilo in je verjetno ne bo, a je treba k temu stremeti,” je prepričan predsednik. V narodovi zgodovini so po njegovih besedah trenutki, ko je naša usoda odvisna od tega, ali bo v večji meri prevladala enotnost ali razdor.

Komentarji