Jedrska energija ne bi smela imeti mesta v Evropi

Avstrija vložila tožbo zaradi odobritve širitve madžarske nuklearke

“Jedrska energija ne bi smela imeti mesta v Evropi in od tega stališča ne bomo odstopili niti za ped,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala avstrijska okoljska ministrica Elisabeth Köstinger. Avstrija je na sodišče EU danes vložila tožbo proti odobritvi, ki jo je EU podala za širitev jedrske elektrarne v madžarskem Paksu. Po ocenah vlade je namreč celo sama komisija ugotovila, da nuklearka, katere širitev finančno podpira Rusija, nikoli ne bo dobičkonosna brez obsežne državne pomoči. Avstrija je tožbo napovedala že oktobra lani, a o konkretnem datumu vložitve tedanji kancler Christian Kern ni govoril, saj so odvetniki besedilo tožbe še pregledovali. Po dogovoru iz l. 2014 naj bi Rusija v Paksu, ki leži približno sto kilometrov južno od Budimpešte zgradila dva nova reaktorja. Ruske banke naj bi zagotovile okoli 80 odstotkov potrebnih sredstev za investicijo, ki naj bi znašala 12 milijard evrov.  Nuklearka je bila zgrajena konec 80. let 20. st.  in zdaj pokriva približno 40 % porabe električne energije na Madžarskem.

V krajši izjavi na to perečo problematiko je predsednik Zelenih Slovenije Vlado Čuš izrazil presenečenje, da se Cerarjeva vlada po nojevsko skriva, namesto, da bi se pridružila avstrijski zahtevi. Gre tudi za varnost Slovenije ter naših državljanov in državljank. Hkrati opozarja, da je sedaj zadnji čas, da Slovenija odločno obrne kompas proti obnovljivim virom energije in učinkoviti rabi energije.

Ključni poudarki Čuševe izjave za javnost

»Spomnimo se posnetkov iz japonske Fukušime. Verjamem, da nihče ni ostal neprizadet. Kot strela z jasnega se življenje v trenutku spremeni in ni vredno nič ali pa se izgubi za vedno. Verjetno nas mora stresti, da dojamemo določene nevarnosti in realne posledice«, je uvodoma poudaril Vlado Čuš. V nadaljevanju je med drugim še izpostavil, da mora biti cilj vsake države takšna energetska strategija, ki bo uravnotežila interese zanesljive energetske oskrbe, ekonomičnosti in varstva okolja. Domača naloga Slovenije, ki je zaradi neučinkovitosti vladajočih v zadnjih desetletjih še nismo opravili, mora biti, da bomo z enako količino energije naredili dva do trikrat več. Slovenija potrebuje tudi strateški načrt za energetsko tehnologijo, s katero se bo lahko vključila v aktivnosti evropske industrije, ki želi postati vodilna pri razvoju novih tehnologij in procesov na področju energetske učinkovitosti ter nizko-karbonske energije. Prav tako je potrebno dati poseben poudarek raziskavam alternativnih virov energije, kot so sončna in geotermalna energija, biogorivo in biomasa. Tako IPPC (medvladna skupina Združenih narodov o podnebnih spremembah) napoveduje, da bomo v svetu do leta 2050 z obnovljivimi viri energije pokrili do 80% svetovnih energetskih potreb. S tem bodo obnovljivi viri ključno prispevali k večji blaginji človeštva, k zanesljivi dobavi energije in k stabilizaciji podnebnih sprememb. Vprašanje, ki si ga moramo v Sloveniji postaviti, se glasi, ali bo Slovenija s sedanjo energetsko politiko med temi zmagovalci? Odgovor je žal nikalen. Potrebne so hitre in temeljite spremembe!

 

Komentarji