Medijska konferenca Zelenih Alpe Adria

Vabimo vas na medijsko konferenco Zelenih Alpe Adria, ki bo

v petek, 29. avgusta 2014 ob 12.30 uri

v sejni sobi motela Divjak, Sp. Hoče, Glaserjev trg 7- 2311 Hoče

Vaši sogovorniki bodo predsednik Zelenih Slovenije in nosilec kandidatne liste na evropskih volitvah g. Vlado Čuš, član kabineta deželne vlade avstrijske Koroške in član predsedstva Zelenih avstrijske Koroške dr. Štefan Merkač, predsednik Zelenih Hrvaške Anton Josip Rupnik.

Predstavniki Zelenih Alpe Adria se udeležujemo 15. Biosimpozija Alpe-Jadran, ki poteka te dni na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Pivoli (Hoče).

Pri ozaveščanju javnosti glede zdrave prehrane so pomembni tako posamezniki, kot organizacije, ki lahko s svojim delovanjem prispevajo k bolj zdravemu načinu življenja družbe.

Trajnostno prehranjevanje pomeni zdravo prehranjevanje. Da bi to zagotovili moramo pri proizvodnji in prodaji hrane zagotoviti sledljivost ter upoštevati ustrezne ekološke, ekonomske in socialne aspekte. Vnaprej pripravljena in hitra hrana, ter možnost nakupa vseh živil ne glede na letni čas, onemogočajo razvoj zavesti o vrednosti zdravo pridelanih, regionalnih in s tem sezonskih pridelkov. V današnji družbi, v kateri je čas vedno pomembnejša dobrina, zlahka izgubimo znanje o pridelavi, predelavi in učinkih zdrave prehrane. Tako izgubimo tudi možnost, da bi o tem potrebno znanje in vire prenesli na naslednje generacije.

Primeri dobrih praks vključevanja ekološkega kmetijstva v izobraževalne programe in ekološke

hrane v prehrano otrok v Italiji, Avstriji in tudi pri nas bodo lahko motivacija za tiste, ki še niso stopili na to pot. Primeri Italije, kjer so v Rimu ali Ferrari 100% ekološki obroki za otroke ali v Avstriji na Štajerskem in na Dunaju, kjer so že presegli 50% ali na Danskem, kjer so si zadali za cilj 60% delež v naslednjih dveh letih, so lahko izziv za obrate javne prehrane tudi v Sloveniji, kjer Zakon o zelenem javnem naročanju določa najmanj 10% delež.

Po že skoraj 18 – ih letih od uvedbe prvih kontrol ekoloških kmetij in certificiranja po evropskih pravilih in glede na to, da je danes v Sloveniji preko 3.000 ekoloških kmetij in tudi veliko živilsko predelovalnih obratov s certificirano ekološko ponudbo živil (tudi nekaj večjih), ni razloga, da ne bi šole in vrtci ob predvidenem sofinanciranju zajtrka s strani MKO vsaj 1 dan od skupno 190 šolskih dni v letu organizirali s pomočjo slovenskih dobaviteljev ekološki zajtrk, ki bi lahko bil tudi bolj pester glede na specifičnosti lokalne ponudbe. Tak ekološki zajtrk bi bil kamenček pri doseganju zahteve 10% ekoloških živil, ki je zakonska obveznost.

Vzpostavljene nove povezave z bližnjimi ekološkimi kmetijami in predelovalci z dostavo ekoloških živil z manj prevoženimi km pa bi lahko bila podlaga za vzpostavitev uspešnejše lokalne ekonomije in medsebojno sodelovanje.

Veselimo se srečanja z vami.

Predsednik Zelenih Slovenije:

Vlado Čuš, prof. svetnik, spec. kl. diet.