Načrtno uničevanje političnih strank v Sloveniji?

ZAKONITOSTI PARLAMENTARNE DEMOKRACIJE PRI NAS NE VELJAJO

Ljudje, ki v Sloveniji še iz prejšnjega sistema vladajo iz ozadja, so kapitalsko in medijsko (tudi pravno!) vplivnejši od politikov na tako imenovani prvi fronti liniji. Zmaga stranke Mira Cerarja in rezultati sedanjih lokalnih volitev so nov dokaz, da se politične stranke v Sloveniji ne izplačajo in politične zakonitosti parlamentarne demokracije pri nas še ne veljajo. Neformalna središča moči so torej spet prispevala svoj delež k razpletu vseh letošnjih volilnih tekem. Na sploh je razvoj dogodkov zanje ugoden. Šibkost političnih strank in politična apatija sta namreč nekaj, od česar imajo prav oni največjo korist.

Kaj lahko ugotavljamo po letošnjih državnozborskih volitvah in bo verjetno enako ugotavljalo razočarano volilno telo po lokalnih volitvah minulo nedeljo?

Sestava ter program Cerarjeve vlade sta premalo ambiciozna, vlada pa že zdaj deluje razglašeno. Dokaz? Poglejte njihov neuspeh pri imenovanju evropskega komisarja iz Slovenije ali nastop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ki je izjavil, da avtocesta do Gruškovja ni prioriteta te vlade, enako drugi tir in razvojne osi. Očitno bo šlo v preveliki meri za »kupčkarsko« vlado in obstaja velika nevarnost, da bo v Sloveniji prevladal status quo, ki nas bo potisnil na sam rob Evrope.

Naša dominantna politična ozadja na najvišje položaje pripeljejo svoje apologete, ki v mednarodnem okolju, kjer šteje znanje in zaupanje, pogorijo. V to smo se lahko nazorno prepričali ob zadnjem fiasku Alenke Bratušek v Evropskem parlamentu. Tam veljajo znanje in preverljive reference, ne pa navijaško novinarstvo dominantnih medijev. Žal v Sloveniji ljudje hitro nasedejo hujskanju. Večinoma smo z vsem zadovoljni, če nam to sporočijo «naši« mediji, tudi brez potrebnih argumentov. Če pa dobimo signal, da je dovoljena kritika, gre ta čez vsako mero. Strici iz ozadja so dovolili znesti se nad Alenko Bratušek, da ne bi opaziliočitnih neuspehov aktualne politične oblasti v Sloveniji.
Enako lahko ugotavljamo po volitvah na lokalni ravni. Zmanjševanje vloge političnih strank na lokalni ravni, ki se je začelo na lokalnih volitvah leta 2006, je letos doseglo nov vrhunec. Tako so v večini pomembnejših občin župani (p)ostali formalno nestrankarski ljudje.
Med izvoljenimi župani mestnih občin sta samo dva, celjski in velenjski takšna, ki sta nastopila kot strankarska kandidata. Pa še ta dva sta se v zadnjih letih precej oddaljila od politike svojih strank na nacionalni ravni.

Letos pa se je nestrankarstvo kot povodenj razširilo tudi na ravni mestnih oziroma občinskih svetov z uspehom raznoraznih list, predvsem takšnih, ki so jih v veliki meri ustanovili prav župani. Tako sta v obeh največjih mestnih občinah prepričljivo zmagali “županski” listi, podobno je bilo v številnih manjših občinah.

Marsikje so politične stranke prevzele povsem stransko vlogo. To ne velja zgolj za stare stranke, ampak celo za zmagovalko letošnjih parlamentarnih volitev SMC, ki je na lokalni ravni močno zaostala in v prvem krogu ni dobila niti enega župana. Zaradi negativne podobe, ki so jo strankam upravičeno in še večkrat neupravičeno nadeli mediji, se poskušajo številni kandidati na lokalnih volitvah od njih čim bolj oddaljiti.

O Zelenih Slovenije, ki nikomur nismo nič vzeli in se borimo za zdravo okolje, pravno in socialno državo, inovativno in solidarno družbo ter nova delovna mesta, so slovenski mediji v zadnjih dvajsetih letih objavili preko 1000 negativnih novic. Pa skoraj nobene pozitivne. Verjemi, če moreš?! V čigavem interesu in po čigavi direktivi?

Nestrankarstvo je postalo deviza za uspeh. Vprašati pa se moramo, kateri ideji to služi in kakšne bodo posledice za naše žepe in uspešnejši razvoj?! Hkrati pa večkrat služi izigravanju volilnega telesa. Lista danes je, jutri pa ustanovimo novo z novim imenom, novimi obrazi in novimi obljubami!?