Nedelja je ponovno demantirala slovenske medije

Mediji so na soočenja vabili zgolj sedem ali celo samo štiri predsedniške kandidate in kandidatke

Dosedanji predsednik Borut Pahor je zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev: podprlo ga je 47 odstotkov volivcev, a ne dovolj za zmago že v prvem krogu. Predvidoma 12. novembra se bo pomeril z drugo uvrščenim kandidatom Marjanom Šarcem, ki je tokrat dobil 25 odstotkov glasov. Na tretje mesto se je uvrstila kandidatka SDS Romana Tomc, sledi pa predsednica NSi Ljudmila Novak. Peto in šesto mesto sta zasedla Andrej Šiško in Boris Popovič, sedma je bila Maja Makovec Brenčič (SMC), na predzadnje mesto se je uvrstila Suzana Lara Krause (SLS), zadnja je bila kandidatka stranke God Angelca Likovič. Režimski mediji so na soočenja vabili zgolj sedem ali celo samo štiri predsedniške kandidate oz. kandidatke. Lahko si predstavljamo, da bi bili rezultati ob enakopravni obravnavi vseh kandidatov pri vabljenju na soočenja še bistveno drugačni.

Trije dominantni (še iz »prejšnjih časov«) splošno informativni dnevniki in javna RTV so tik pred volitvami objavili rezultate raziskav javnega mnenja, ki so kazali, da bo dosedanji predsednik republike Borut Pahor v nedeljo zmagal že v prvem krogu. Meritve, analize ali napovedi so za te medije (in POP TV) opravili Ninamedia, Mediana, Episcenter in Delo Stik.

Rezultati predsedniških volitev v prvem krogu po preštetih 99,98 % glasovnic (vir DVK):

Borut Pahor 47,07 %

Marjan Šarec 24,96 %