Nemci zahtevnejšo termoelektrarno zgradili veliko ceneje

Nemci večjo in močnejšo termoelektrarno zgradili ceneje kot v Šoštanju

Francoski Alstom je svojo tehnologijo vgradil v šoštanjsko in nemško termoelektrarno. Gradnja slovenske je bila bistveno dražja. V Nemčiji so 912-megavatno termoelektrarno zgradili za 1,3 milijarde evrov, v Sloveniji pa je gradnja 600-megavatne elektrarne presegla 1,3 milijarde evrov.

Osmi blok termoelektrarne v Karlsruheju so začeli graditi leta 2008, prvo elektriko pa v omrežje spustili pred dvema letoma. Gre za najučinkovitejšo termoelektrarno na svetu, saj izkoristi 47 odstotkov energije premoga. Izkoristek šoštanjske elektrarne, ki so jo začeli graditi leta 2010, poskusno pa je začela obratovati lani, je na primer 43-odstoten.

Elektrarna RDK 8 je v lasti ene največjih nemških energetskih družb EnBW. Tehnologijo zanjo je tako kot šoštanjskemu šestemu bloku dobavil francoski Alstom, a cena gradnje je bila kljub za tretjino večji moči elektrarne nižja kot v Sloveniji. Medtem ko je prvotna investicija v RDK 8 poskočila za 300 milijonov evrov, se je prvotna investicija 600 milijonov evrov v Teš 6 več kot podvojila.

Slovenci, vpleteni v gradnjo Teš 6, nočejo javno komentirati razhajanja v ceni. Kam je poniknilo vsaj 300 milijonov evrov preplačane investicije, bi morala odgovoriti  policija, tožilstvo in sodišče.

Zraven preplačane investicije Zeleni Slovenije ves čas opozarjamo na vprašanje, kdo in zakaj je sprejel odločitev, da se  namesto 400-megavatnega bloka zgradi 600-megavatnega. Manjša termoelektrarna bi povsem zadovoljila potrebe po energetski oskrbi Slovenije. Opozarjali smo obenem, da po nekaterih strokovnih ocenah v Sloveniji ni dovolj energenta za 600-megavatno termoelektrarno oz. je vprašanje njegova cena. S tem imajo težave tudi v Nemčiji. Nemci so se za močnejšo elektrarno odločili predvsem zato, ker imajo na razpolago dovolj premoga, a tudi oni zaradi visoke cene domačega energenta tega uvažajo.