Nujni so neodvisno sodstvo, pluralni mediji in aktivna opozicija

V zaključni deklaraciji četrtkovega srečanja nemške kanclerke Angele Merkel in predsednika Evropske komisije Jose Manuela Barrosa z voditelji držav Zahodnega Balkana, Slovenije in Hrvaške v Berlinu lahko v točkah 9. do 11. prepoznamo stališče do razmer tudi v Sloveniji. Deklaracija izpostavlja izziv, ki ga za mlade demokracije regije predstavlja izboljševanje vladanja. V točkah od devet do enajst pa poziva k ukrepom za boj s korupcijo in reformam za krepitev neodvisnosti sodstva. Prav tako izpostavlja potrebo po svobodnih medijih in aktivni parlamentarni opoziciji.
“Naš skupen cilj je jasen: Želimo Zahodni Balkan v EU. To je v našem gospodarskem in geopolitičnem interesu,” pa je poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Po njegovih besedah se EU zaveda, da reforme v posameznih državah potekajo različno hitro, se pa dogajajo. Ocenil je, da je na območju preveč sivih lis v transportni in energetski mreži, zato je treba pospešiti investicije v infrastrukturo, tudi s posojili mednarodnih institucij. Državam je obljubil novo pomoč EU, in sicer 12 milijard evrov med letoma 2014 in 2020.
Nemška kanclerka Angela Merkel je po včerajšnjem srečanju z voditelji držav Zahodnega Balkana, Slovenije in Hrvaške poudarila, da imajo vse države območja evropsko perspektivo. Kot je dodala, jih čaka še veliko dela, na primer pri reševanju odprtih vprašanj. Ključno je tudi sodelovanje v regiji, katerega temelj so infrastrukturni projekti, je med drugim dejala. “Da so voditelji in ministri osmih držav sedli za skupno mizo, je znak, da so pripravljeni sodelovati. Iz tega želimo narediti delovni proces, saj nas čaka še veliko dela,” je dejala Merklova na novinarski konferenci po zaključku srečanja.
Voditelji držav Zahodnega Balkana, Slovenije in Hrvaške so ob zaključku konference sprejeli deklaracijo, v kateri so poudarili, da je za boljše sosedske odnose in večjo stabilnost v regiji treba kar najhitreje rešiti odprta dvostranska vprašanja. Zavzeli so se tudi za okrepitev medsebojnega sodelovanja in se strinjali, da je nujno okrepiti boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Zavezali so se tudi k tesnejšemu sodelovanju na področju energetike.
V sprejeti deklaraciji se udeleženci včerajšnjega srečanja, med njimi je bila odhajajoča predsednica slovenske vlade Alenka Bratušek, še strinjajo, da bo tokratna konferenca predstavljala okvir za prihodnja štiri leta, napredek pa bodo pregledali na naslednji tovrstni konferenci, ki jih bodo pripravljali vsako leto do leta 2018. Naslednjo konferenco bo prihodnje leto gostila Avstrija. Celotna deklaracija (Final Declaration by the Chair of the Conference on the Western Balkans, Berlin, 28 August 2014) si lahko ogledte na povezavi: http://www.bundesregierung.de-westbalkankonferenz-eng.pdf.