Svetovno zeleno gibanje je pognalo korenine tudi na naših tleh in tako smo v Mostecu pri Ljubljani 11. junija 1989 ustanovili Zelene Slovenije kot stranko, ki se je takoj aktivno vključila v aktualno politično življenje Slovenije. Nastali smo torej v času ko so nastale tudi druge demokratične stranke, ki so se udeležile prvih demokratičnih volitev 1990.
Na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 nas je podprla desetina Slovencev in Slovenk ter državljanov in državljank Slovenije.

Po dveh mandatih v Državnem zboru smo bili zaradi strahu nekaterih velikih strank, da bomo zasedli pomemben del sredinskega političnega prostora, žrtev nepravne države in tudi neodgovornih dejanj posameznikov znotraj stranke.
Takratni notranji minister je Zelene celo administrativno ukinil, kar je kasneje upravno in ustavno sodišče zavrglo.
Po volitvah 1996, smo iz navedenih razlogov in tudi zaradi premalo aktivnega vodstva takratnih Zelenih izpadli iz Državnega zbora.
Po več letih, ko smo se bili prisiljeni boriti samo za preživetje, je na enajstem kongresu Zelenih Slovenije na Ptuju novemu, tj. sedanjemu predsedniku Vlado Čuš s pomočjo najzvestejših članov in funkcionarjev stranke uspelo povezati vse aktivne občinske odbore Zelenih Slovenije.
Zeleni Slovenije danes z novim vodstvom, ki ima veliko dobrih idej in energije stopa po Evropski zeleni poti in pričakuje potrditev uspešnega dela tudi na lokalnih volitvah 2006.