Ob dnevu samostojnosti

Uspelo nam je preseči nevzdržne razmere v nekdanji Jugoslaviji za uresničitev večstoletnega sna slovenskega naroda. Slovenija danes diha svobodno in z dostojanstvom naroda z lastno državo.

Uspelo nam je stopiti skupaj takrat, ko nam je bilo najtežje. Slovenija do danes ni izkoristila vseh svojih možnosti, kljub temu pa je dosegla uspehe, o katerih pred desetletji niti sanjati nismo upali. Res pa je, da same priprave na osamosvojitev niso bile tako enotne, kot se zdi danes, zato se različno interpretirajo dogodki in iščejo zasluge.

Danes si prisvajajo zasluge za to, kar se je zgodilo pred 23 leti tudi taki, ki niso bili največji akterji ali pa pobudniki vseh teh sprememb. Za Zelene Slovenije in naše članstvo se ve, da smo z vstopom v koalicijo DEMOS jasno podprli demokratizacijo in samostojnost Slovenije. V Demosu takrat, po plebiscitu 23. decembra 1990, ni bilo nobenega dvoma več, da gre za neodvisno Slovenijo. Med plebiscitom, ko je postalo jasno, da gre še samo za Slovenijo brez Jugoslavije in 25. junijem 1991, je bilo veliko skrbi in veliko negotovosti. Uspešno smo opravili največjo preizkušnjo v večstoletni slovenski zgodovini. Ob tem velja poklon vsem državljanom in državljankam, ki so s plebiscitarno odločitvijo dali politiki zeleno luč, da spelje postopke osamosvojitve do konca.
Naša mlada država je danes v sožitju z mednarodnim okoljem, v katerem živimo. Navznoter pa nas čaka še velik napor, da presežemo razlike, ki nas delijo in onemogočajo prehod v polno demokracijo s posluhom za pravično, zeleno, pravno in socialno državo. Ob tem velja izpostaviti še besede sedanjega predsednika Zelenih Slovenije Vlada Čuša, ki je v eni od letošnjih izjav za medije (ki jih dominantni mediji običajno nočejo objavljati) povedal:«Sedanja slovenska vlada bo hočeš nočeš počasi »zrela« za odstop, saj ponuja v sprejem izključno zakone, kjer se omejuje in siromaši samo malega človeka. Ta pa zagotovo ni ničesar kriv za sedanjo finančno in gospodarsko krizo. Še najmanj slabega gospodarjenja z državo in državnim premoženjem, za kar davkoplačevalci zelo dobro plačujemo direktorje ter izvoljene in odgovorne funkcionarje.

Državljani in državljanke Slovenije gotovo ne bodo podprli nobenega resnega »stiskanja pasu«, dokler država skozi zakonsko in davčno regulativo ne pobere najprej tistim, ki so skozi tajkunizacijo Slovenije okradli nekoč družbeno premoženje. Seveda pričakujejo tudi kaznovanje krivcev, ki so na nezakonit način ali zaradi nevestnega dela oškodovali slovenske banke. Sedanja predsednica vlade pravi, da nam želi dati domačo in ne tujo trojko, pa naj stane kolikor hoče. Kot vemo, smo do sedaj prejeli samo številne nove davke ali povišanje obstoječih. Nikjer pa ni znamenj pravne države ter pravične in solidarne družbe. Zeleni Slovenije verjamemo, da naš narod dobro ve, kaj se dogaja v državi in svetu ter kaj bi bilo potrebno storiti. Za dobre rešitve, ki bi prinesle boljšo prihodnost za vse, bi potrpeli. To smo dokazali že ob rojstvu naše mlade države. Za takšne rešitve pa potrebujemo dobro premišljene ukrepe in pravno državo. To bi ljudje zanesljivo prepoznali za dobro in jih tudi sprejeli, pa če bi bili všečni ali ne«.

Izvršilni odbor Zelenih Slovenije