Ob obletnici plebiscita bi morala vsakokratna oblast spomniti na takratno veselje in ponos

“Še večji optimist bom, ko slabih politikov ne bodo več izvolili dobri ljudje, ki na dan volitev ne gredo volit”

Datum: 23.12. 2015

Kljub vsem stranpotem tranzicije, ki jih pretežno usmerjajo »stare partijske sile«, je Slovenija v minulih dveh in pol desetletjih opravila veliko delo. Med drugim smo prišli na evropski in svetovni politični zemljevid, postali polnopravni člani EU in še veliko dobrih zadev smo opravili, tudi na področju ekologije in trajnostnega razvoja«, je ob 25. obletnici plebiscita o samostojnosti ocenil predsednik Zelenih Slovenije Vlado Čuš. Glede prihodnosti in uspešnejšega razvoja države pa je izpostavil: »Še večji optimist bom, ko slabih politikov ne bodo več izvolili dobri ljudje, ki na dan volitev ne gredo volit«! Pri tem je opozoril na nujnost izvedbe ključnih, tudi sistemskih reform na področju gospodarstva, energetike, kmetijstva, pravosodja. zdravstva, šolstva in uveljavitve medijske pluralnosti.
23. decembra 1990, pred 25 leti smo Slovenci sprejeli zgodovinsko odločitev. Na plebiscitu smo z 88,5 odstotno odločitvijo vseh volilnih upravičencev izbrali življenje v samostojni in neodvisni državi. Četrt stoletja kasneje spomin na ta čas vse bolj bledi. Od države bi bilo pričakovati, da zgodovinski trenutek za slovenski narod goji z vso potrebno afiniteto, a ob četrtkovi državni proslavi smo mnogi zmajevali z glavo.
Številne ljudi je upravičeno razburil predvajani filmski zgodovinski pregled, ki naj bi prikazoval pot Slovenije do plebiscita leta 1990. Koalicija Demos, katere pomemben del smo bili tudi Zeleni Slovenije, ki je plebiscit in osamosvojitev izvedla, razen povsem na začetku, v “luknjičastem” filmskem zgodovinskem pregledu, v njem sploh ni omenjena. Ko gledaš RTV Slovenija, bi nepoučeni zmotno razumeli, da so bili za plebiscit in osamosvojitev ključni Kučan in Pankrti. Vemo pa, da so dejstva drugačna.
Strokovnjakinja za to obdobje slovenske zgodovine, dr. Rosvita Pesek je bila nad prikazanim zgodovinskim pregledom zgrožena, saj je med drugim tvitnila: »Je to mogoče? #proslava #filmskiuvod Ementalec nima lukenj v primerjavi s tem zgodovinskim preletom #zgrožena«. In še v nadaljevanju: »Ne morem verjet. Akterji so še živi, knjige so napisane, arhivi so odprti. Do plebiscita nas je spravil pa #punk. #NiPomoči«.

Komentarji