Obletnico plebiscita praznujmo z veseljem in ponosom

“Še večji optimist bom, ko slabih ministrov in kimavcev v parlamentu ne bodo več izvolili dobri ljudje, ki na dan volitev ne gredo volit”

Kljub vsem stranpotem tranzicije, ki jih pretežno usmerjajo »stare partijske sile«, je Slovenija v minulih letih opravila veliko delo. Med drugim smo prišli na evropski in svetovni politični zemljevid, postali polnopravni člani EU, ogromno dobrih zadev na številnih področjih smo opravili, pogosto po zaslugi volonterjev, tudi na področju ekologije in trajnostnega razvoja«, je ob 26. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti RS ocenil predsednik Zelenih Slovenije Vlado Čuš. Glede prihodnosti in uspešnejšega razvoja države pa je izpostavil: »Še večji optimist bom, ko slabih ministrov in kimavcev v parlamentu ne bodo več izvolili dobri ljudje, ki na dan volitev ne gredo volit«! Pri tem je opozoril na nujnost izvedbe ključnih, tudi sistemskih reform na področju gospodarstva, energetike, kmetijstva, pravosodja. zdravstva, šolstva in uveljavitve medijske pluralnosti. Izpostavil je pomanjkanje dobrih in pravočasnih ukrepov s strani sedanje Cerarjeve vlade, ki bi dvigovali gospodarstvo, kakovost življenja in blaginjo ljudi. Jih je pa bilo veliko škodljivih ali nekoristnih.

Ideja o plebiscitu, kot možnem načinu osamosvojitve se je v letu 1990 pojavila večkrat. Demos ga je januarja 1990 predvidel v programu z naslovom Deklaracija o samoodločbi. Skupščina Republike Slovenije je 6. decembra 1990 na skupni seji vseh treh zborov sprejela Zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Zanj so glasovali 204 delegati, proti ni bil nihče, štirje so se vzdržali. 23. decembra 1990 so se ob 7. uri odprla volišča po vsej državi in pred volivci je bil listek z vprašanjem: » Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« Ob volilni udeležbi več kot 93 % volilnih upravičencev oz. 1.361.738 volivcev je na zastavljeno vprašanje pritrdilno odgovorilo 1.289.369 volivcev oz. 88,5% vseh glasovalnih upravičencev. 26. decembra 1990 je Skupščina RS na slavnostni seji vseh treh zborov razglasila izide glasovanja na plebiscitu.

Dobrega četrt stoletja kasneje spomin na ta čas vse bolj bledi. Od sedanje vlade smo pričakovali, da bo takšne zgodovinske trenutke za slovenski narod izkoristila kot spodbudo za več sodelovanja in razumevanja v slovenski razdeljeni družbi. Očitno jim tudi to ne gre »od rok«. Koalicija Demos, katere pomemben del smo bili tudi Zeleni Slovenije, ki je plebiscit in osamosvojitev izvedla, zasluži ustrezno pozornost. Samo to in nič več! Zelenih Slovenije seveda niso povabili niti na državno proslavo. Tako se nadaljuje medijska cenzura pod diktatom urednikov dominantnih medijev, ki se redno udeležujejo zajtrkov s predsednikom vlade, namesto da bi ga vpraševali, kje so strukturne reforme, ki jih Slovenija nujno potrebuje. V lanskem “luknjičastem” filmskem zgodovinskem pregledu teh zgodovinskih dogodkov na RTV Slovenija bi nepoučeni zmotno razumeli, da so bili za plebiscit in osamosvojitev ključni Kučan in Pankrti. Vemo pa, da so dejstva drugačna. Kljub še živim akterjem ter dokumentiranim knjigam in odprtim arhivom se nam v živo prikazuje polovične resnice.

 

Komentarji