Podnebne spremembe zaradi suše ogrožajo 200 milijonov ljudi

Združeni narodi izdali uradni poziv vladam in mednarodni skupnosti za pomoč

Organizacija za prehrano in poljedelstvo FAO, ki deluje v sklopu Združenih narodov, je izdala opozorilo, da bi se lahko pojavilo resno pomanjkanje hrane zaradi suše, ki bo posledica pojava El Niño. Položaj še toliko bolj vzbuja skrb, ker bi se lahko združila negativna učinka El Niña in La Niñe, dveh meteoroloških pojavov. El Niño je podnebni pojav, ki nastane, potem ko se temperatura vode v Tihem oceanu nenormalno poviša. La Niña pa je pojav, ko se voda v vzhodnem Tihem oceanu po El Niñu ohladi.
Rekordne vrednosti ogljikovega dioksida v ozračju nas vračajo v obdobje pliocena. Po nekaterih ocenah, ki so jih nedavno predstavili v Združenih narodih, bi lahko bilo do konca leta prizadetih 200 milijonov ljudi. V južni in vzhodni Afriki naj bi bilo zaradi pomanjkanja hrane prizadetih približno 60 milijonov ljudi.
V odzivu na opozorila so Združeni narodi izdali uradni poziv vladam in mednarodni skupnosti za pomoč najbolj občutljivim, ki se težko prehranjujejo. Organizacija FAO jim je že priskrbela dodatna sredstva za kmetijstvo in tudi pripravo na verjetno katastrofo. »FAO bo financirala preventivne akcije, njihov namen bo preprečiti katastrofo,« je pojasnil Graziano da Silva. Južno Afriko ločijo trije meseci od začetka kmetijske sezone.
Povišanje CO2 povzroča požare. Žal se slabe novice ne končajo zgolj s sušo in lakoto. Letos bomo zelo verjetno prvič prestopili magično mejo koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju, ki jo merijo na Havajih na vrhu slovitega vulkana Mauna Loa. Letos naj bi povprečna koncentracija prvič presegla mejo 400 delčkov na 1 milijon. Povišanje je posledica delovanja El Niña, ki je segrel in posušil trope. To pomeni, da gozdovi niso zmogli odstraniti večjih količin ogljikovega dioksida iz ozračja. Povrhu je vse več požarov, ki še dodatno sproščajo ta toplogredni plin. Nazadnje je bila številka 400 presežena pred petimi milijoni leti, torej preden se je pojavil sodobni človek. Takrat je bil svet zelo drugačen, ozračje je bilo za 3 stopinje Celzija toplejše kot v predindustrijskem obdobju. Morska gladina je bila 20 metrov višje. Glede na to, da so se temperature že dvignile za 1 stopinjo v primerjavi s predindustrijskimi in da je raven CO2 presegla 400, je velika verjetnost, da drvimo v pliocenu podobno prihodnost.

Komentarji