Pred 24 leti smo se na plebiscitu odločili za samostojno državo

Zeleni Slovenije vabila na proslavo nismo prejeli

Pred 24 leti smo se Slovenci in Slovenke na plebiscitu odločili, da želimo živeti v samostojni državi. Tri dni pozneje je bila takšna odločitev razglašena tudi uradno, zato 26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik.

Odločitev za plebiscit smo na sestanku 9. in 10. novembra 1990 v Poljčah sprejeli člani takratne Demokratične opozicije Slovenije (DEMOS), ki je po prvih večstrankarskih volitvah leta 1990 prevzela oblast. Pomembno je vedeti, da so nam to epohalno zgodovinsko nalogo naložili tudi volivci na prvih demokratičnih volitvah po padcu komunističnega režima, saj je šel DEMOS na volitve s programom samostojne Slovenije. Zeleni Slovenije smo bili v ta dogajanja aktivno vključeni kot člani Demosa. Zanimivo je, da Zelenih Slovenije, kadar so na oblasti tkim. kontinuitetne stranke, ki svoj izvor vlečejo iz bivšega partijskega režima, na državne proslave ne vabijo.

Formalno podlago za plebiscit je predstavljal zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti RS, ki ga je tri tedne pred glasovanjem sprejela takratna slovenska skupščina.

V skladu z dogovorom bi plebiscit uspel, če bi se za odcepitev od Jugoslavije opredelila več kot polovica vseh volilnih upravičencev, kar je bilo 23. decembra 1990 na glasovanju krepko preseženo. Glasovalo je 93,2 odstotka vseh volivcev, za osamosvojitev pa jih je glasovalo 95 odstotkov. Izid plebiscita so razglasili 26. decembra 1990, zato ta dan vsako leto praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik.

Letošnja osrednja državna proslava bo potekala nocoj v Cankarjevem domu. Še pred tem bodo poslanke in poslanci dan samostojnosti obeležili s slavnostno sejo. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore pa bo popoldne v ljubljanski stolnici daroval mašo za domovino.

Pomembno vlogo pri odcepitvi je predstavljala tudi slovenska ustava, s katero se je Slovenija odcepila tudi pravno. Slovenska skupščina jo je razglasila 23. decembra 1991, zato danes praznujemo dan ustavnosti.