Pred 26 leti prisegla prva demokratično izvoljena vlada

Med 27 ministri in ministricami so bili tudi štirje iz Zelenih Slovenije

Ljubljana, 16.5. 2015

Iz delovanja te prve slovenske demokratične vlade bi lahko vse naslednje slovenske vlade, ki so bile, še posebej pa sedanja, ki deluje v nasprotju s svojimi ključnimi predvolilnimi obljubami, potegnile koristen nauk! “Za Slovenijo gre!” kot bi dejal Jože Pučnik.

Na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji po letu 1940, aprila 1990 je zmagala koalicija Demos, ki ji je tako pripadla tudi pravica do mandatarja. To je kot predsednik stranke, ki je med strankami koalicije dobila največ glasov, postal predsednik SKD-ja Lojze Peterle. Tako je pred 25 leti v takratni slovenski skupščini prisegla prva demokratično izvoljena vlada, ki so jo oblikovale stranke Demosa, vodil pa jo je predsednik SKD-ja Lojze Peterle. Ta se je bil funkciji sprva sicer pripravljen odpovedati v korist predsednika Demosa in predsednika takratnega SDSS-ja Jožeta Pučnika, a je ta ponudbo po premisleku zavrnil.

Prva demokratično izvoljena vlada je imela 27 ministrov in ministric, v njej pa so bili SKD, SDSS, SDZ, Zeleni Slovenije, SLS in Slovenska obrtniška stranka. V slabih dveh letih, kolikor je bila na oblasti, je ob delnem sodelovanju opozicije sprejela nekatere ključne dokumente, ki so bili potrebni za izpeljavo slovenske osamosvojitve ter nastanek in uveljavitev slovenske države. Demosova vlada v kratkem času dosegla rezultate, ki so neprimerljivi z drugimi. Osamosvojitev je bila najodgovornejša naloga, ki jo je prevzela ta vlada in jo s podporo parlamenta tudi izvedla. Med njenimi uspehi ob osamosvojitvi velja med drugim izpostaviti uvedbo lastnega denarja, demokratične reforme, mednarodno priznanje in spremembo negativnih teženj v gospodarstvu. Danes smo na podlagi izkušenj in aktualnega stanja v slovenski družbi lahko prepričani, da bi cel mandat te vlade pomenil drugačno Slovenijo. Naslednji Drnovškovi vladi je žal uspelo številne pozitivne trende, zastavljene v Demosovih reformah, obrniti precej nazaj v čase, ki smo se jim na plebiscitu že odpovedali. Kljub temu, da je bila Demosova vlada politično precej pisana, je delovala dokaj usklajeno. Gradila je na svojih zastavljenih programskih ciljih in ne na svoji različnosti. Zato ji je veliko stvari, ki so bile zelo kompleksne in pogojene z mednarodnim soglasjem  uspelo. Pred dobrimi 27 leti je bila na Kongresnem trgu prebrana Majniška deklaracija, s katero smo nove demokratične stranke zahtevale samostojno in demokratično državo Slovenijo. Danes je žal očitno,da po zaslugi “starih komunističnih sil” del takratnih upravičenih zahtev ostaja neuresničen. Med njimi najbolj tretja točka deklaracije, ki pravi, da bomo zagotoviti ureditev, ki bo zagotavljala duhovno in materialno blagostanje. Danes imamo po zaslugi tranzicijskih tajkunov, ki so menda zamrznili svoje partijske izkaznice, v slovenski družbi dva svetova. Na eni strani mnogi nesramno in na nezakonit način bogatijo, na drugi strani pa mnogi živijo na pragu revščine. Zeleni Slovenije želimo z vsemi, ki v srcu dobro mislijo, še v času te generacije uresničiti tudi tretjo točko Majniške deklaracije.