Predsednik Zelenih Slovenije na twiterju Cerarja pozval k reformam

Apr 20: V Sloveniji drsimo v novo krizo, pa še nismo “zlezli” iz prejšnje. G. Cerar, kje so strukturne reforme? Od kredita do kredita se ne bo izšlo!

Pa poglejmo sposobnost in učinkovitost sedanje vlade – V predlagani davčni reformi minimalne spremembe in še to samo za 8%  Slovencev!

Da kozmetične popravke, ki se dotikajo zgolj 8 % delovnega prebivalstva imenuješ davčna reforma, ki bo razbremenila nižji in srednji sloj, je pa res skrajno zavajajoče in hudo neresno. Očitno pa stoji za temi manipulacijami interes ponovnega natega volilnega telesa, ki mu pridno služijo dominantni mediji. Dokaz: o razbremenitvi nižjega in srednjega sloja so poročali praktično vsi mediji.

Mramorju po odhodu precejšen del domače ekonomske in finančne stroke priznava, da je kljub številnim grehom in aferam uspel javne finance kolikor toliko spraviti v red in velja za enega izmed najbolj strokovnih ministrov te vlade. Če je omenjena manipulacija z sicer za zagon slovenskega gospodarstva nujno davčno reformo njegov zgornji domet, čemu se čudimo nazadovanju Slovenije, ko nas po levi in desni prehitevajo “socialistične partnerke” iz nekdanjega “sovjetskega gulaga”.

Slovenci sicer plačujemo eno najvišjih dohodnin na svetu. Poleg socialnih, zdravstvenih in drugih prispevkov so naše plače obremenjene tudi z davkom od dohodka oz. z dohodnino. Osnovo za dohodnino zmanjšujejo olajšave (splošna, za vzdrževane družinske člane ipd.). Za primerjavo: splošna olajšava v Sloveniji nad 12.570,89 € letnih dohodkov znaša 3302,70 €, v Avstriji pa je denimo kar trikrat višja – znaša okrog 11 tisoč €. Avstrijci imajo tako ugodnejšo dohodninsko lestvico in obenem še precej višjo olajšavo, zato plačujejo precej nižjo dohodnino kot denimo Slovenci. Od tod se vleče tudi zaplet z slovenskimi delavci, ki delajo v Avstriji, saj Slovenija od njih zahteva razliko zase.

Komentarji