Predsednik ZS Vlado Čuš pisal predsedniku države

Zeleni Slovenije Pahorja pozivajo k spoštovanju ustave pri razpisu volitev

Predsednik stranke Zeleni Slovenije Vlado Čuš v pismu predsednika republike Boruta Pahorja poziva, da predčasnih volitev ne razpiše mimo rokov in postopkov, ki jih zahteva ustava, ter da s svojo moralno avtoriteto vpliva na stranke in odhajajočo vlado, da izpeljejo nujne projekte.

Čuš, ki je tudi nosilec strankine liste za evropske volitve, Pahorja poziva, da s svojo moralno avtoriteto vpliva na sedanje parlamentarne stranke in odhajajočo vlado, da pred zaključkom mandata izpeljejo tiste projekte, ki bi sicer ob nerealizaciji lahko povzročili veliko finančno, materialno, okoljsko ali moralno škodo Sloveniji.

Pri tem omenja nujnost pospešitve postopkov in aktivnosti za črpanja EU sredstev, nujnost vključitev pravice do zdrave pitne vode iz pipe v ustavo in nujnost spremembe volilnega sistema, pri čemer predlagajo prehod v kombinirani volilni sistem po nemškem vzoru. Predlagajo tudi vzpostavitev medijskega ombudsmana, ki bi med drugim prispeval k temu, da v medijskih objavah ne bi bile privilegirane “večne parlamentarne stranke”.

Zeleni Slovenije se v pismu Pahorju, ki ga je predsednik stranke Čuš  predstavil na novinarski konferenci v Mariboru, zavzemajo tudi za preiskavo za ugotovitev odgovornosti in krivcev v primeru več milijardne “bančne luknje”.

Menijo, da bi bilo prav, da se odgovorni za milijardno oškodovanje slovenskih davkoplačevalcev ne pojavijo kot kandidati za kakršnekoli javne funkcije, saj so v preteklih “več kot 20 letih jasno in nedvomno dokazali, da delujejo v nasprotju z javnimi koristmi, kar jasno in nedvoumno prepoveduje ustava”.

(STA)