Pri »Hudi jami« in ne pri »Ruski kapelici«

Zeleni Slovenije vprašujemo predsednika vlade Mira Cerarja ali je smiselno nadaljevati politiko vztrajanja pri arbitraži?

Naši oblastni politiki naj se raje zberejo pri »Hudi jami« in ne pri »Ruski kapelici«

Že celo leto vemo, da bo »Arbitražno sodišče« letos izdalo odločbo o meji s Hrvaško. Naši vladajoči politiki pa se (ne moreš verjeti, koga drago plačujemo za davkoplačevalski denar), niso zavedali, kako pomembno je za našo Slovenijo njihovo »obnašanje« in ne nazadnje tudi vedenje, s kom se v času reševanja mejnega vprašanja s Hrvaško družijo.
Tako so kot začetniki padli v »prisluškovalno afero« in se hkrati še s celim državnim vrhom trumoma napotili na romanje k »ruski kapelici« in se tam priklanjali ruskim stališčem proti odločitvam EU. Naši partnerji v EU niso slepi, da ne bi videli kako slovenski vladajoči politiki ne spoštujejo dogovora o nesodelovanju z Rusijo, dokler je ta država »okupatorska« do evropske Ukrajine.
Naši vladajoči politiki bi se raje zbirali pri “Hudi jami”, kjer leži na tisoče kosti nedolžnih ljudi, ki jih je »komunistično socialistična falanga« dala pobiti po drugi svetovni vojni brez sojenja in v času že veljavnega miru v Evropi. To bi bil pravi korak proti prepotrebni spravi danes zelo razdeljenega slovenskega naroda. Morda bo potem slovenska politika v večji meri sposobna državotvornega sodelovanja, ko gre za mednarodno politiko.
Slovenija je imela še pred nekaj leti izjemno prednost pred Hrvaško. Danes so razmere po zaslugi naše nespretne (in nestrokovne) diplomacije popolnoma nasprotne. Njihova drugo ligaška diplomacija je premagala našo četrto ligaško. To je danes jasno tudi navadnemu državljanu.
Odstop Ronnya Abrahama z mesta arbitra predstavlja novo hladno prho za sedanjo slovensko diplomacijo in vlado, ki je arbitra imenovala. Če arbitri menijo, da ni več zaupanja v arbitražo, če menijo, da ne morejo nepristransko opraviti svojega dela, potem je taka arbitraža res nesmiselna kot celota. Zeleni Slovenije vprašujemo predsednika vlade Mira Cerarja ali je smiselno nadaljevati to politiko vztrajanja pri arbitraži. Nobenega zagotovila nimamo, da bo proces arbitraže pripeljal do želene rešitve in da bo Hrvaška tudi sprejela morebitno arbitražno odločitev. Zeleni Slovenije gospodom na Erjavčevi ulici predlagamo, naj razmislijo še o
drugih možnostih.
Ta poteza arbitra Abrahama potrjuje stališče Zelenih Slovenije, da je arbitraža nesmiselna. Mi smo že od samega začetka mejnega spora predlagali unikatno rešitev, po kateri bi mejno rešitev zamrznili za 99 let, v tem času pa bi na meji s Hrvaško veljal režim z dne 25.6. 1991, ko se je Slovenija osamosvojila. Arbitraža je bila obema državama na neki način vsiljena v specifičnem trenutku, ko je bila Hrvaška pred vstopanjem v EU in NATO. Slovenija je to pozicijo zelo neodločno in ponižno zaigrala, čeprav je imela vse adute v svojih rokah. Danes se bo očitno treba vrniti k stari preverjeni poti diplomatskih pogajanj, ki so verjetno edina, ki lahko dajo za obe strani sprejemljivo rešitev. Potrebno pa bo zbrati vso strokovno znanje in ljudi, ki jim ni vseeno za Slovenijo, ter se dogovoriti glede strategije pogajanj in odnosov s Hrvaško. Kot poudarja nekdanji zunanji slovenski minister dr. Dimitrij Rupel, nam je ostal samo še en vzvod in ta vzvod predstavlja možnost blokade Hrvaške pri vključitvi v »schengensko območje«.

Komentarji