Resolucija Zelenega foruma Alpe Adria proti izgradnji drugega bloka Nek

Predstavniki Zelenega foruma Alpe Adria so danes v Zagrebu podpisali resolucijo proti izgradnji drugega bloka nuklearne elektrarne v Krškem (Nek). V njej zahtevajo, naj parlamenti na Hrvaškem ter v Avstriji, Italiji in Sloveniji razpišejo referendum o izgradnji novega jedrskega bloka v Krškem in so proti nadaljevanju obratovanja Nek po letu 2023.

Predsednik Zelenih Slovenije Vlado Čuš je za STA potrdil, da bo resolucijo prihodnji teden izročil slovenski vladi in državnemu zboru.
“Današnja deklaracija na eni strani nasprotuje izgradnji drugega bloka Neka. Ob tem opozarjamo na nevarnosti za okolje in ljudi, ki iz tega izhajajo. Na drugi strani na področju energetike ponujamo smernice za učinkovitejše investiranje v zeleno energijo,” je pojasnil Čuš po podpisu deklaracije.
Resolucija tudi poziva najvišje izvršne in zakonodajne institucije v ostalih državah članicah EU, naj ne gradijo več novih nukleark in da naj podprejo inovativne tehnologije in razvoj znanosti, ki bi omogočili razvoj zelenih tehnologij in nova delovna mesta.

Pred podpisom so predstavniki Zelenih Slovenije, Zelene zveze Hrvaške in avstrijskih Zelenih na omizju predstavili svoje nasprotovanje izgradnji drugega bloka Neka in nadaljevanju obratovanja edine slovenske nuklearke po letu 2023. Njihovi kolegi iz Italije niso prišli v Zagreb, a so po Čuševih besedah resolucijo “že podpisali”.
Udeleženci so se strinjali, da zgolj državljani na referendumu lahko odločijo o novi jedrski investiciji v Posavju, ker je to njihova neodtujljiva pravica. Ob tem so poudarili, da bi parlamenti štirih držav morali razpisati referendume in ne da bi šlo za državljanske pobude. Opozorili so na moč “jedrskih lobijev”.
Predsednik Zelene zveze Hrvaške Josip Anton Rupnik je izpostavil, da je Nek veliko bližje Zagrebu kot Ljubljani ter da bi hrvaška prestolnica v primeru jedrske nesreče v Krškem utrpela hude posledice. Zato ne razume, da so hrvaški državljani tiho, ko gre za napovedi izgradnje novega bloka elektrarne le 26 kilometrov zahodno od Zagreba.
“Vse nuklearke so varne, dokler se ne zgodi nesreča,” je izpostavil vodja urada za izredne razmere v zagrebški mestni upravi Pavle Kalinić. Tudi on se je pridružil mnenju okoljevarstvenikov, ko gre za nasprotovanje obratovanju in širjenju nuklearne elektrarne v Krškem.
Povedal je, da se je pred kratkim vrnil z Japonske ter da se je prepričal, da kljub visoki tehnološki razvitosti in organiziranosti japonske družbe nimajo rešitev za preprečevanje posledic jedrske katastrofe v Fukušimi.
Avstrijski Zeleni so izpostavili potrebo po širši mednarodni podpori spremembam v energetski politiki in opuščanju fosilnih goriv.
Svetovalec deželnega poslanca za energetiko v celovškem deželnem zboru Štefan Merkač je napovedal, da bodo maja predstavili strategijo, ki naj bi zagotovila, da bi na avstrijskem Koroškem do leta 2025 vso elektriko in toplotno energijo pridobivali iz obnovljivih virov energije, do leta 2035 pa tudi podobno nadomestili bencin in dizelska goriva. Dodal je, da v tej zvezni deželi že zdaj več kot 50 odstotkov energije pridobijo iz obnovljivih virov, predvsem po zaslugi hidroelektrarn.

Komentarji