Rezultat referenduma o arhivih kaže stanje duha v Sloveniji

Glede na spremenjeno referendumsko zakonodajo, ki zapira vrata odprti demokraciji in medijski ignoranci (celo antipropagandi) je rezultat referenduma dokaj logičen. Po novi ureditvi je bil prag za uspeh referenduma, 343.000 glasov PROTI zakonu realno glede na volilne navade državljanov in državljank težko dosegljiv. Referendum je dal negativno sporočilo tistim, ki so v parlamentu podprli spremembe referendumske zakonodaje z željo rešiti finančne in gospodarske težave. Posledično so omogočili postaviti visoke ovire na poti uveljavljanja odprte demokracije in odprave politične getoizacije Slovencev in Slovenk Zeleni Slovenije smo sodelovali v kampanji s stališči, ki jih že 25 let zagovarjamo na področju človekovih pravic in pravne države. Zadovoljni smo, da je bila vsaj mala priložnost izkoriščena v polno in smo lahko slovenski javnosti povedali nekatera dejstva in skrbno varovane informacije, ki jih mediji prikrivajo. Referendum nam naj bo v poduk. Nujne demokratične spremembe, s katerimi Slovenija že predolgo odlaša ne smemo preložiti na naslednje mandate in na nove generacije. Pri tem moramo nedemokratični pol, ki izkorišča svojo kapitalsko in medijsko prevlado, prisiliti, da se bo pokazal na odprtem polju demokracije.