Rusija je končno priznala zelo visoko radioaktivno onesnaženje

Najvišjo koncentracijo so zabeležili na jugu Urala, kjer je bila koncentracija 986-krat večja od naravne.

Rutenij-106 v Sloveniji in Evropi ni prisoten v zraku, zato je onesnaženje lahko povezano le z nenadzorovanim sproščanjem. Odsotnost drugih umetnih radionuklidov pa nakazuje, da tokrat na srečo verjetno ni prišlo do  nesreče v jedrskem reaktorju. V tem primeru bi namreč v zraku zaznali veliko več različnih radioaktivnih elementov.

Najvišjo koncentracijo so zabeležili na jugu Urala, 986-krat višjo od naravne. Ruska meteorološka agencija je v ponedeljek potrdila, da je bila v delih Rusije konec septembra “izredno visoka” koncentracije radioaktivnega rutenija-106, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na povišane vrednosti rutenija-106 tudi v Sloveniji in Evropi sta pred časom opozorila francoski inštitut, preko njihovih informacij pa tudi Zeleni Slovenije. Za dominantne slovenske medije lahko ugotovimo, da jih ta novica v korist obveščanja javnosti in zaščite zdravja ni pritegnila. Če so že poročali, je to bilo zelo pozno.

“Vzorci radioaktivnih aerosolov z nadzornih postaj v Argjašu in Novogornem bi naj vsebovali radioaktivni izotop rutenija-106 med 25. septembrom in 1. oktobrom,” je sporočila ruska agencija Rosgidromet. Najvišjo koncentracijo so zabeležili na postaji v Argjašu, vasi v regiji Čeljabinsk na jugu Urala, kjer je bila koncentracija 986-krat večja od naravne. Vira onesnaženja ruska agencija iz nerazumljivih razlogov ne navaja, je pa Argjaš okoli 30 kilometrov oddaljen od nuklearke Majak, ki je bila leta 1957 prizorišče ene od najhujših jedrskih nesreč v zgodovini. Danes v tem objektu predelujejo uporabljeno jedrsko gorivo.

Francoski Inštitut za jedrsko varnost IRSN je 9. novembra sporočil, da je izmeril povišano vrednost radioaktivnega rutenija-106, radioaktivni oblak pa naj bi se bil nad Evropo razširil z južnega Urala. Po navedbah inštituta se je v zadnjem tednu septembra verjetno zgodila jedrska nesreča, izmerjeni rezultati evropskih postaj, ki so jih posredovali inštitutu od 3. oktobra, pa so potrdili prisotnost rutenija-106 v ozračju nad večino evropskih držav.

Radioaktivni rutenij-106 naj bi v zraku v začetku oktobra zaznala tudi slovenska uprava za jedrsko varnost. Novembra bi naj sporočila, da v Sloveniji onesnaženosti ni več. Po njihovem bi naj bila v Sloveniji onesnaženost nizka in naj ne bi imela posledic za zdravje ljudi in okolje. Za razliko od francoskega Inštituta IRSN, slovenska uprava za jedrsko varnost ni zmogla določiti lokacije izpusta. Ali je vzrok slabša opremljenost ali je posredi človeški faktor bomo Zeleni Slovenije povprašali po uradni poti.

Komentarji