Slaba banka je postala tajkunska banka?

Razrešitev mednarodnih strokovnjakov iz uprave DUTB, za katero stoji sedanja Cerarjeva vlada, odpira več vprašanj kot daje odgovorov. Vsakomur, ki zna šteti do pet je jasno, da “obglavljenju” niso botrovale previsoke plače. te so bile le  “dimna zavesa” za tajkunske interesne skupine, ki DUTB zaradi strokovnjakov iz tujine le-te niso mogle obvladovati tako, kot obvladujejo ministre in večino v parlamentu, državna podjetja in “mainstream medije”.

Nekdanji finančni minister Janez Šušteršič je že pred meseci javno odgovoril na vprašanje zakaj tujci v DUTB: “Zato, ker sem iskal strokovnjake, ki jim imena kot so Jamnik, Isajlovič in Zemljarič nič ne pomenijo”. Ki torej ne bodo iskali pri prej navedenih “nasvete”, temveč bodo imeli dejanske izkušnje in dobre prakse, kako se pristopi k odprodaji slabih naložb in s tem zagotovi čimvečje poplačilo javnih sredstev naloženih v sanacijo bančnega sistema. Pripravljavci zakona in DZ kot zakonodajalec so pri tem popolnoma zavestno podprli dejstvo, da bodo tuji strokovnjaki plačani toliko kot bi bili plačani v tujini in ne toliko kot to omogoča Lahovnikov zakon. Pošteno plačilo skupaj z nagradami za uspešnost namreč zmanjšujejo njihovo “dovzetnost”, da se z morebitnimi “stranskimi” posli integrirajo v slovensko gospodarsko-politično elito, ki jo žal obvladujejo ravno tisti, ki so takšno bančno luknjo tudi povzročili. Lahko bi rekli, da je bil to temelj zakona, saj je bila sanacija bančnega sistema v višini 6 milijard EUR največji poseg v javni denar, torej denar davkoplačevalcev v zgodovini Slovenije.

DUTB bo sedaj ponovno postala “odprta za posel”, za poslovanje in darila, ki so ga sedanji oblastniki popolnoma zavestno dali “gospodarsko-političnim” elitam. Vse te javno finanačne luknje bomo pokrili  davkoplačevalci, ki sicer že dolgujemo 30 milijard evrov, vsak izmed nas po 15.000 evrov. V prihodnje bo DUTB ob upoštevanju “prijateljskih” cenitev in z raznimi strategijami razvoja realizirala “sanacijo” skrbno izbranih tajkunov. Vsi vse vemo, nihče od odgovornih pa ne prepreči moralnega hazarda in posledično tajkunskega bogatenja načrtno izbranih gospodarsko-političnih elit.

Zeleni Slovenije postavljamo vprašanje slovenski javnosti, vladi in opoziciji v parlamentu, ali so te interesne skupine nedotakljive tudi za organe pregona? Minister “Gregor”(Miro Cerar) pa ponovno o etičnih načelih! Nejeverni “Tomaži” (volivci in volivke, tj. davkoplačevalci) pa pridno in mirno asistirajo kraji lastnega denarja pri belem dnevu!?