Slovenije ni v najbolj “strupeni skupini” glede onesnaženja zraka

Zadnja priložnost za devet članic EU, da zaradi onesnaženja zraka ukrepajo do konca prihodnjega tedna, sicer bo komisija sprožila postopke na Sodišču EU.

Devet članic EU na zagovoru v Bruslju zaradi onesnaženega zraka – Nemčija, Francija, Španija, Velika Britanija, Italija, Madžarska, Češka, Slovaška in Romunija je bilo včeraj v Bruslju na zagovoru zaradi kršenja evropske zakonodaje o kakovosti zraka. Komisija je omenjenih devet članic izbrala na podlagi štirih meril: raven preseganja omejitev vrednosti, trend preseganja, dolžina kršitve in velikost prebivalstva, izpostavljenega onesnaženju. Kršiteljice morajo pričeti z ukrepanjem do konca prihodnjega tedna, sicer bo komisija sprožila postopke na Sodišču EU.

Komisija je obljubila, da bo velika pri velikih stvareh“,  saj nič ni pomembnejšega kot rešiti življenja, ki jih sedaj izgubljamo zaradi onesnaženega zraka, je poudaril evropski komisar za okolje Karmenu Vella. Zaradi onesnaženega zraka je na leto 400.000 prezgodnjih smrti, ponazarjajo v Bruslju razsežnost problema, zaradi katerega so sklicali “sestanek zadnje priložnosti” za devet članic, ki se jih je prijelo ime “najbolj strupena skupina”. Opozarjajo tudi, da onesnaženost zraka stane unijo na leto 20 milijard evrov zaradi zdravstvenih stroškov, ki bi jih lahko zmanjšali, če bi vse članice spoštovale okoljsko zakonodajo. Evropsko zakonodajo o kakovosti zraka sicer kršita tudi Bolgarija in Poljska, ki pa na današnji sestanek nista bili povabljeni, ker sta že na sodišču.

Slovenije niso uvrstili med devet držav, kjer so kršitve najresnejše. Vemo pa, da tudi Slovenija prepočasi ureja to perečo problematiko.