“Staro-nova” politična tvorba solidarnost nadomešča LDS-ov neuspešni projekt trs iz leta 2011

Tisti, ki vleče niti iz ozadja, je s tremi predsedniki že vnaprej blokiral morebitno neposlušnost

Staro režimski tranzicijski mediji so nas ponovno povsem nekritično in lahko bi rekli celo navijaško, zasuli z informacijami o ustanovitvi nove politične stranke Solidarnost. Nepoznavalcu našega medijskega prostora bi se lahko zdelo, da gre za novico, ki pomeni rešitev za obubožano državo in njene prebivalce. Še pred ustanovitvijo Solidarnosti se je oglasil »večni« ustvarjalec slovenskega javnega mnenja Niko Toš, ki je utemeljil potrebo po njenem nastanku z neverjetno 44 odstotno podporo. Ni pa omenil, s kakšnimi vprašanji je to ugotovil in kaj v resnici ljudje pričakujejo od morebitne nove stranke.

Poglejmo si kako o tem poročajo naši dominantni mediji. POP TV pravi takole: »Zmerno realistično in strokovno oceniti, kaj je narobe v tej družbi«; Delo pa takole: »Ustanovni krst “slovenske Sirize”; Dnevnik je še bolj optimističen in novo stranko najavlja takole: »V Ljubljani ustanovili stranko Solidarnost, ki obljublja, da bodo moč odločanja vrnili državljanom«; Nacionalna TV je kratka in novo stranko najavlja takole: »Lubej, Mandelc in Tavčar Kranjc na čelo Solidarnosti«; Planet TV v novi stranki prepoznava socialno noto in jo najavlja takole: »Nova stranka Solidarnost napoveduje oster boj za obrambo socialne države«; bolj analitične so sicer rumene Slovenske novice, ki že v naslovu povedo tudi nekaj o udeležencih in se sprašujejo takole: »Kdo vse se je pridružil novi stranki«; Večer je klasičen in najavlja alternativo: »Želimo biti korektiv in alternativa obstoječi oblasti«; Mladina pa seveda navijaško senzacionalistična in pravi: »Novi levi blok – ustanovitev stranke Solidarnost«.
Korenine te stranke bi naj deloma izhajale iz vstajniškega gibanja minule zime. Vsi, ki se ukvarjamo z resnim delom na področju družbenega dogajanja vemo, da potrebuješ za organizacijo takšnih dogodkov veliko denarja in kadrovsko organizacijsko zaledje z vso potrebno infrastrukturo. Kot vemo, je eden od vodij vstajnikov Lenart Zajc pred časom že povedal, »da so vstajnikom strici iz ozadja nudili pri demonstracijah vso potrebno infrastrukturo in da so imeli popolno podporo medijev in sindikatov«. Zanimivo, toda očitno povsem iskreno priznanje.

Če pustimo izvoljeno kolektivno vodstvo stranke Solidarnost ob strani, ugotovimo prozorni manever starih kvazi levičarskih strank. Takoj za neznanimi »vstajniškimi« obrazi so seveda popolnoma preizkušeni in zanesljivi posamezniki sil starorežimske leve politične kontinuitete, ki že vse od osamosvojitve do danes uspešno izvajajo metamorfozne in reinkarnacijske politične procese. Spomnimo se, leta 1990 z oblasti sestopljeni komunisti so se najprej uspešno metamorfozirali in reinkarnirali v prenovljene komuniste, po večih metamorfozah in reinkarnacijah so to danes Socialni demokrati. Enako velja za dolga leta vladajočo in eno največjih krivcev za današnjo slabo stanje na področju gospodarstva in stanja demokracije v Sloveniji LDS. Ko je ta propadla smo doživeli nekaj podobnega kot danes. Strici iz ozadja so jo metamorfozirali in reinkarnirali v ZARES. Ko so Lenart Zajčevi strici iz ozadja začutili, da bo ljudstvo na volitvah stranko Zares poslalo na smetišče zgodovine so jo metamorfozirali in reinkarnirali v Pozitivno Slovenijo. Sedaj ko je jasno, da bodo volivci na prihodnjih volitvah tudi Pozitivno Slovenijo poslali na smetišče zgodovine, so strici iz ozadja danes ponovno metamorfozirali in reinkarnirali situacijo in dobili smo novo politično stranko Solidarnost.

Pripravo programa stranke Solidarnost je koordiniral Dušan Keber, dolgoletni član LDS in zdravstveni minister iz njihovih vrst. Ta je postal tudi član izvršilnega odbora te nove stranke. Generalni sekretar nove »LDS« stranke pa je postal nihče drug kot Božidar Flajšman, nekdanji funkcionar Zelenih Slovenije, ki je aktivno sodeloval pri razbijanju naše stranke v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Svojo pravo barvo je razkril s prestopom v LDS, kjer je postal podpredsednik te stranke!. Med ustanovitelji nove stranke smo lahko videli tudi člana na preteklih volitvah neuspešne stranke TRS Dušana Pluta. Ja to je žal tisti Plut, ki je bil med ustanovitelji Zelenih Slovenije in ki nas je leta 1993 želel peljati »žejne preko vode« v naročje takrat nastajajoče LDS v letu 1993. Seveda pa ni manjkala niti Manca Košir, soustanoviteljica številnih kvazi levih političnih strank.
Za nameček pa se je ob koncu ustanovnega kongresa po twiterju oglasil še nekdanji generalni sekretar LDS Uroš Petohleb, ki je prostodušno zapisal: »Po slikah s kongresa sodeč, so eldeesovci solidarno pomagali ustanoviti novonastalo vstajniško stranko«.Res korektno in natančno sporočilo.

Spomnimo se, kako so isti mediji poročali v devetdesetih letih, ko so nas Zelene Slovenije trgali po kosih nepravna država, starorežimski mediji in isti »strici iz ozadja«, ki so sedaj sodelovali pri ustanavljanju nove LDS nadomestne stranke Solidarnost. RTV in mediji iz »foruma 571« so redno poročali: »Zeleni Slovenije se kregajo« ali »Dvojno vodstvo Zelenih Slovenije«. Očitno projekt TRS ni uspel in je med drugimi tudi Dušan Plut z ekipo dobil novo zadolžitev.