Sto tisoč prebivalcev Hrvaške je za minule praznike ostalo brez pitne vode

Najhujši ekološki incident na Hrvaškem

Ponedeljek, 2.4.2018

Sto tisoč prebivalcev Slavonskega Broda in šestih okoliških občin je za minule praznike ostalo brez pitne vode, saj so v vodno zajetje ponesreči iztekli naftni derivati

“V Slavonskem Brodu se je zgodil največji ekološki incident v Hrvaški v zadnjih 50 letih ali še več,” je za televizijo Al Džazira ogorčen čez minule praznike razlagal župan tega hrvaškega mesta ob Savi z okoli 60 tisoč prebivalci Mirko Duspara. Brez pitne vode je namreč v Slavonskem Brodu in še šestih okoliških občinah ostalo blizu 100 tisoč ljudi.

Ekološka nesreča, kot je pri sosedih torej ne pomnijo, naj bi se bila zgodila že v sredo, o njej pa so prebivalce šestega največjega mesta na Hrvaškem obvestili v petek. Menda je šele tedaj onesnaženje prispelo do vodovodnih cevi. Ob inšpekcijskem pregledu cevi naftne kompanije Crodux energetika naj bi bilo v sredo prišlo do izlitja bencina, ta pa naj bi nato onesnažil bližnje vodno zajetje prizadetega mesta in okoliških občin. Župan in vodstvo občine se bojijo, da onesnaženega zajetja vode ne bo mogoče nikoli več očistiti.

V Slavonskem Brodu zdaj hitijo z začasnimi rešitvami. Na nujnem sestanku civilne zaščite je bil konec minulega tedna tudi premier Plenković, minister za okoljsko zaščito in energetiko Ćorić pa je za hrvaško televizijo HRT napovedal, da bodo oskrbo s pitno vodo vzpostavili v 15 dneh. Poudaril je še, da bo krivec za nesrečo kazensko odgovarjal. Policija je v nedeljo zvečer sporočila, da so o ekološkem incidentu uvedli preiskavo.

No, naslednjih štirinajst dni, preden po ceveh znova priteče neoporečna voda, se bodo v Slavonskem Brodu morali zadovoljiti s cisternami, ki jih je vojska postavila 13. Intervencijska policija in aktivisti Rdečega križa prebivalcem delijo tudi ustekleničeno vodo. Predvsem seveda tistim, ki ne morejo do cistern, ker so bolni ali starejši. Do torka bi naj cisterne s pitno vodo postavili tudi pred vse otroške vrtce in šole.

S hrvaškega ministrstva za zdravje prebivalce mirijo, da onesnaženo vodo, v kateri je preveč ogljikovih vodikov, za pranje in čiščenje lahko uporabljajo, po drugi strani pa, da ni pitna niti, če jo prekuhajo.

Komentarji