Svoboda govora in mediji

http://www.zeleni.si/svoboda-govora-mediji/

Simoniti o Klemenčiču: Človek, ki se poistoveti s totalitarističnimi idejami, je bolan

Tekst: Reporter, STA

Inštitut Jožeta Pučnika in bruseljski Center Wilfrieda Martensa za evropske študije sta prejšnji teden pripravila 12. Pučnikov večer z naslovom Svoboda govora in mediji – javni diskurz med politično korektnostjo in cenzuro. Publicista Bernard Nežmah in Maja Sunčič ter zgodovinar Vasko Simoniti so spregovorili o razmerah v slovenskih medijih. Simoniti je bil še posebej oster – v dokaz objavljamo celoten video pogovora.

“Nič novega ne bom povedal, če rečem, da je slovenska družba bolna in da je eden od simptomov te bolezni to, da se vse bolj kaže, da je v tej državi omejevana in omejena svoboda govora,” je uvodoma dejal predsednik sveta Inštituta Jožeta Pučnika Bernard Brščič.

Tudi Sunčičeva je dejala, da je svoboda govora v Sloveniji preganjana. Poleg tega se po njenih opažanjih politična korektnost zahteva samo, ko se kritizira levica, ko se pojavijo ostre besede na račun desnice, pa se to opraviči kot svobodo govora. Povedala je še, da je Milan Kučan v slovenskih dominantnih medijih nedotakljiva oseba.

Po Nežmahovem prepričanju je današnji sistem bistveno širši kot tisti, ki smo mu bili priča v 80. letih prejšnjega stoletja, ko je delovala samocenzura, ki je bila ves čas spodbujana z zaplembami časopisov. Kljub temu naj bi danes v družbi obstajal princip brezpravja, ki se kaže v tem, da so zakoni upoštevani le v primeru, ko je objekt pregona določena politična stran. Simoniti je kot enega od problemov sodobne slovenske družbe izpostavil to, da ljudje ne razumejo, kaj sta demokracija in oblast.

Brščič je še povedal, da ozdravitev naše družbe ne bo možna, dokler se ne bo reklo bobu bob in se poimenovalo stvari z njihovim imenom.

Komentarji