VESELIMO SE DEJSTVA, DA ŽIVIMO V SAMOSTOJNI SLOVENIJI

Datum: 25. 6. 2015

Ni zelo veliko razlogov za silno veselje nad tem, kako živimo in kaj se dogaja s slovensko državo. Smo pa lahko veseli vsaj tega, da svojo državo vendarle imamo. To, da je Slovenija enakopraven del tako velike evropske družine, da imata naša država in naš številčno majhen narod (vsaj formalno) takšen položaj, je izjemno dragoceno in brez primere v zgodovini. Sporočilo Zelenih Slovenije ob Dnevu državnosti je zato simbolično in jasno: »Slovenci in Slovenke, dajmo se vsak dan veseliti dejstva, da živimo v samostojni Sloveniji«!
Slovenija je nastala na demokratičen način z velikim soglasjem prebivalstva. Že to daje slovenski državi poseben status. V evropski tradiciji, ki ji Slovenci pripadamo, je država vrhunska oblika, v kateri narod lahko živi. Na ta način lahko razvije najbolj kompleksne oblike kulture in živi, recimo tako, polno življenje.
Danes se veliko govori o tem, kakšne težave imamo z notranjepolitičnim življenjem. Tisti, ki so bili proti osamosvojitvi Slovenije, nam ob močni medijski podpori dominantnih medijev veliko preglasno pravijo, da je slovenska država nepotrebna ali celo nesmiselna. Ta površna govorica se sploh ne dotika globljih razlogov ali smisla obstoja države. Kdor pa vsaj malo pozna zgodovino, ve, da je imeti svojo državo neprimerljiva prednost in dragocena življenjska priložnost, s katero se v korist naših vnukov ne gre igrati, temveč jo je treba skrbno varovati in izkoriščati. Mnogo drugih državnih okvirov, ki se jih tako nostalgično opeva v javnosti (SFRJ) ali pa lahko in naivno navrže kot predlog v zasebnih pogovorih (priključitev k Avstriji), smo Slovenci že preizkusili v zgodovini. Slovenska država, dobra ali manj dobra, je za Slovence zanesljivo veliko boljša izbira in razvojna prednost.

Današnje stanje v državi ni dobro, tudi Slovenci nismo popolni. To pa ne pomeni, da bi se morali sprijazniti s takšnimi razmerami, kot so te, v katerih trenutno živimo. Nujno jih je spremeniti v zadovoljstvo večine državljanov in državljank Slovenije.
Tudi za pridružitev Evropski uniji je glasoval zelo velik del volilnega telesa, kar spet na poseben način legitimira to odločitev. Evropska skupnost je zelo posebna oblika povezave širše (rastoče) skupnosti, ki posamezni članici zagotavlja veliko stopnjo svobode, avtonomije in kulture, skratka, v danih zgodovinskih razmerah zagotovo optimalne možnosti. Zato bi težko potegnil kake daljše vzporednice s SHS, Kraljevino Jugoslavijo ali s SFRJ.
Sodobno jugoslovansko različico bankrota lahko opazujemo v današnji Grčiji, ki ji pod taktirko Mesec_Židanovega političnega idola Ciprasa grozi ekonomska in socialna poguba, ki se bo lahko tako kot po propadu Jugoslavije končala v grozljivem pomanjkanju in političnem kaosu. Po drugi strani Mesec o propadli Jugoslaviji ne najde žal besede in o njej širi zgodovinske neresnice, da nam je totalitarna, to je druga Jugoslavija, prinesla samostojnost in svobodo? To seveda ne drži, saj je nacistično in fašistično vojno tiranijo nadomestila komunistična oziroma socialistična.
Svoji državi ter državljanom in državljankam ob prazniku, Dnevu državnosti, želimo, da se čim prej izboljša in da s skupnimi močmi ohranimo samostojnost, ki smo jo uresničili z razglasitvijo neodvisnosti 25. junija 1991!

Komentarji