Voditelji članic EU v Bruslju o begunski problematiki

Evidentno je, da EU dogodki prehitevajo

Prihodnjo sredo bo vrh voditeljev članic EU, na katerem bodo govorili o nujnih ukrepih za reševanje begunske krize. Natanko pet mesecev po izrednem zasedanju voditeljev držav članic Evropske unije na temo migracij in beguncev bo prihodnjo sredo v Bruslju potekal vrh EU z isto tematiko, a ob precej drugačnih razmerah na terenu.
Triindvajsetega aprila so predsedniki držav ali vlad hiteli v Bruselj, da bi pokazali svojo odločnost in sprejeli ustrezne ukrepe, potem ko se je na poti iz Libije v Italijo prevrnil čoln in je utonilo 800 ljudi. Ena bistvenih zamisli, ki se je rodila iz razprav po tej tragediji, je bil sistem obveznih kvot, po katerem bi vsaka država članica morala sprejeti določeno število beguncev iz najbolj obremenjenih Italije in Grčije. Predlog je zaradi nestrinjanja neslavno propadel.
Prihodnjo sredo, 23. septembra, pa bodo predsedniki držav in vlad hiteli v Bruselj, da bi pokazali svojo odločnost in sprejeli ustrezne ukrepe, potem ko so begunci ubrali novo pot po kopnem, po njej prišli do meja Evropske unije in jih začeli množično prestopati najprej na Madžarskem, zdaj na Hrvaškem, tako da lahko članice, kot so Nemčija, Švedska in Nizozemska pričakujejo naslednji begunski val.

Komentarji