Vrh G7 tudi o podnebju in globalizaciji

Predsednik ZDA ima do podnebnih sprememb kontroverzna stališča, zagovarja samo ameriške interese in ne verjame v posledice podnebnih sprememb.

V Taormini na Siciliji se je odvijal vrh predsednikov držav in vlad skupine G7. Vrha se je udeležil tudi ameriški predsednik Donald Trump in je njegova prva zunanjepolitična turneja. Ob gostitelju, italijanskem premieru Paolu Gentiloneju so sodelovali še nemška kanclerka Angela Merkel, novi francoski predsednik Emmanuel Macron, britanska premierka Theresa May, japonski prvi minister Šinzo Abe in kanadski premier Justin Trudeau. Prisotna sta bila še predsednika komisije Jean-Claude Juncker in evropskega sveta Donald Tusk.

Razpravljali so o terorizmu, podnebnih spremembah, globalizaciji, varnosti državljanov, trajnostnem razvoju v gospodarstvu, sociali in okolju. Po informacijah v medijih je bilo največ razhajanj o trgovini in podnebnih spremembah. Veliko energije je bilo vložene v poskus, da bi novega ameriškega predsednika Trumpa prepričali v podporo pariškemu sporazumu. Le-ta je do zdaj dajal nasprotujoče si izjave o ključnih globalnih vprašanjih. V mednarodni skupnosti pred Trumpom o podnebju ni bilo velikih razhajanj. Kako se je izteklo za nujno reševanje ključnih ciljev pariškega sporazuma pri omejevanju globalnega segrevanja bomo videli kmalu.