Zeleni Slovenije ob Dnevu državnosti na Ptuju

Medijska konferenca Zelenih Slovenije v sredo, 25.06. 2014.

25. junija 2014 smo se Zeleni Slovenije poklonili državnemu prazniku ob Dnevu državnosti. Dogodek je bil v najstarejšem slovenskem mestu, na Ptuju. Ob tej priložnosti smo pri Elektro in računalniški šoli Ptuj položili venec pri spomeniku vsem, ki so se skozi našo zgodovino borili za Slovenijo. Nato pa sta na Mestnem trgu pred Mestno hišo na Ptuju, pri spominskem obeležju Manevrski strukturi narodne zaščite prisotne nagovorila predsednik stranke g. Vlado Čuš in naš kandidat za kulturnega ministra g. Boris Andrej Mlakar.

Povzetek govora predsednika Vlada Čuša:
“Zeleni Slovenije smo tudi letos svečano obeležili Dan državnosti. Ta, za naš narod najpomembnejši zgodovinski dogodek pred 23-timi leti nam je omogočil rojstvo samostojne slovenske države – Republike Slovenije. Veseli me, da ta naš praznik letos obeležujemo v najstarejšem slovenskem mestu. Jasno pa tudi povem, naša domovina prav tako, kot pred 23 leti, tudi danes potrebuje našo energijo, znanje, pogum, poštenost, iskrenost in ostale vrednote, ki so nam bile imperativ pri uresničenju tisočletnega sna naših prednikov.

Tako kot številni narodi po Svetu praznujejo in spoštujejo borbo svojih prednikov za lastno državnost, bi morala tudi naša mladina poznati in spoštovati DAN SLOVENSKE DRŽAVNOSTI, boj in žrtve za dosego samostojnosti. O samostojni slovenski državi smo lahko sanjali, govoriti in pisati je bilo prepovedano in celo življenjsko nevarno. Zeleni Slovenije lahko mirno in s ponosom rečemo, da smo tudi mi doprinesli k osamosvojitvi in končnemu priznanju ter demokratizaciji takrat nove države Republike Slovenije. Vsa domoljubna in demokratična energija Slovenske pomladi se danes simbolno prepozna v slovenskih nacionalnih in državnih simbolih. Samo ti so naši! in od nas vseh.

Ko gre za Slovenijo, bi omenil tri pomembne zgodovinske prelomne trenutke, ki smo jih Slovenci doživeli. Ti prelomni dogodki so čas ob koncu prve svetovne vojne, konec osemdesetih let prejšnjega stoletja in sedanji čas. Vse to nam pripoveduje, da smo bili kar aktivni igralci zgodovine, vendar rabimo neke dogodke, da nas zdramijo.

Ob koncu prve svetovne vojne je bil razpad Avstro-ogrske, leta 1989 Sovjetskega imperija, leta 2014 se nam dogajajo ponovno prelomne stvari v Evropi in svetu – priča smo gospodarski krizi, tudi spremembam v načinu razmišljanja ljudi. Vedno več je zavedanja, ki kliče po programskih rešitvah, ki jih postavljamo Zeleni. Zato drage moje prijateljice in spoštovani prijatelji je ponovno čas za dejanja. Slovenija se je znašla v krču, tranzicija nam ni uspela, na številnih področjih nam vladajo stari monopoli z miselnimi vzorci, za katere smo menili, da smo se od njih leta 1991 poslovili. Velike ideje se lahko uresničijo ob prelomnih trenutkih.

Premostiti moramo razkorak med normativnim oz. zapisanim in dejanskim izvajanjem v praksi, ko gre za sodno, zakonodajno iz izvršno vejo oblasti. In ves čas se moramo v Sloveniji bolj zavedati pomana besed Jožeta Pučnika pred našo osamosvojitvijo: “Jugoslavije ni več! Gre za Slovenijo!” Samostojna država nas je rešila. Kaj bi mi danes bili – manj VREDNI JUGOVIČI!

Zgodovina velikih političnih predvolilnih pokov kaže na ogromno izgubljanje energije naroda v parlamentu, na sodiščih, državnih institucijah, v medijih, volilnih kampanjah, ki bi morale pokazati pravo naravo namenov v programih posameznih političnih strank in še kje. Se čudimo, da je skupni rezultat države in državljanov negativen?!

Sedanja vlada je v tem mandatu delala samo eno – kisik je predelovala v ogljikov dioksid ! Pozabila je na ethos, logos in pathos! In tudi Eros! ja, za Slovenijo je potrebno delati s srcem.

Dnevno propadajo sicer uspešna podjetja, nastajajo novi in novi brezposelni, ker sploh niso ali pa v doglednem času niso bili/a deležna sodnega varstva. Navadni ljudje nimajo denarja za visoke sodne takse ob pritožbah! Kaj smo naredili iz te države, ko gre za dostopnost do pravice? Pri sodbah, kjer ni dokazov, Zeleni Slovenije ne bomo sodelovali. To smo jasno povedali z opominom – sodniki, ki bi namerno ali nenamerno kršili človekove pravice in Ustavo morajo kazensko in odškodninsko odgovarjati!

Iz slovenskega medijskega vsakdana prevečkrat dobivamo dezinformacije namesto informiranja, propagando namesto komentiranja, zasmehovanje namesto polemike; kritično soočenje informiranih in argumentiranih mnenj pa je pogosto nezaželeno.

Resnično, komu kaj mar, kaj se je zgodilo pred skoraj 70 leti? Ali smo bili v zmoti? Očitno je pomembno. To, da nismo nikoli z neodvisno preiskavo raziskali medvojnih in povojnih zločinov na obeh straneh, obsodili krivcev ter dostojno in simbolno pokopali mrtvih, nas še danes, 70 let pozneje, močno razdvaja. Ne znamo biti normalna država, v kateri bi razpravljali o strateških interesih Slovenije ter se kregali o razvojnih konceptih. Namesto tega se ob vsaki malce večji proslavi na smrt kregamo o preteklosti. Nauk iz te zgodbe – narod brez razčiščene preteklosti se ne more osredotočiti na prihodnost.

Posledično imamo identičen problem z bančno luknjo in hudo gospodarsko krizo, ki sta nam doslej v petih letih pobrali že dobrih 27 milijard evrov in nas bosta ponovno razdvajali. Zato moramo kot pravi državniki to presekati, raziskati vzroke, identificirati krivce in jim soditi. Samo to bo privedlo do pomiritve med prebivalstvom in na obeh straneh političnega cirkusa. Potrebujemo sistematično kriminalistično preiskavo vzrokov in krivcev za bančno luknjo, ki jo mora voditi tožilec, ki bo zastopal državo s polnimi pooblastili. Pomagati mu morajo tudi tuji strokovnjaki, kar nam bo prineslo dodatna znanja in veščine za naprej ter dalo pečat neodvisnosti in kredibilnosti.

25. junija 1991 je slovenska skupščina sprejela Temeljno ustavno listino, ustavni zakon in Deklaracijo o neodvisnosti. Ko smo šli pol leta pred tem na plebiscit, smo imeli v mislih Slovenijo kot demokratično, pluralistično, na vladavini prava in spoštovanju človekovih pravic utemeljeno državo. Z današnjim stanjem gotovo ne moremo biti zadovoljni. Ljudje to izražajo tudi skozi nezaupanje v številne državotvorne institucije države. Slovenski narod si želi tistega, kar ga je v času plebiscita spravilo v veliki večini na volišča in so glasovali ZA. Ustvariti domovino, da se bo lahko vsakdo veselil svoje prihodnosti. To mora biti pravšnji izziv za vsako dobronamerno politiko. Obenem je dolžnost odgovorne politike tudi, da vsakemu izmed nas zagotovimo pravno varnost in temeljno družbeno pravičnost, s pomočjo katere bodo lahko najbolj napredovali tisti, ki so pošteni, delavni in požrtvovalni ter tisti, ki svojo nadarjenost usmerjajo v skupni napredek.”

Ob tej priliki smo razvili 7-metrski transparent s sporočilom Zelenih Slovenije vsem državljanom in državljankam Slovenije, saj smo soodgovorni za usodo naše države!

Program Zelenih Slovenije za volitve v Državni zbor 2014Program Zelenih Slovenije za volitve v Državni zbor 2014

Komentarji