Zeleni Slovenije si bomo prizadevali za krepitev lokalne samouprave

Zeleni Slovenije si bomo tudi v prihodnje prizadevali za krepitev lokalne samouprave. Nasprotujemo pa »partijskemu » ukinjanju ali združevanju občin. Strinjamo pa se, da je koristno spodbujati prostovoljno odločanje o morebitnem povezovanju občin. V povezovanju občin vidimo tudi večjo učinkovitost, ko gre za reševanje prometne mobilnosti, gradnjo komunalne infrastrukture in odpiranju vrat zelenemu gospodarstvu. Morajo pa občine v takšnih primerih videti tudi finančne in razvojne koristi za svoje občane in občanke. Potrebno reorganizacijo lokalne samouprave in državne uprave je potrebno izpeljati skupaj in pri tem poiskati stične točke za večji vpliv lokalne samouprave in rešitve za nagrajevanju tistih občin, ki se bodo v prihodnje povezovale. S tem bi racionalizirali poslovanje, pri čemer ne bi oškodovali uporabnikov teh storitev,
Zeleni Slovenije pa hkrati opozarjamo, da je ustanovitev pokrajin pomembnejša od števila občin za močnejši glas lokalne samouprave. Neizvedena ustanovitev pokrajin je tudi ključni razlog za razvojna nesorazmerja v primerjavi s centrom v Ljubljani.
V stranki se po evropskih in parlamentarnih volitvah pripravljamo na letošnje že tretje volitve. Imamo že ožji nabor kandidatov in kandidatk v vseh večjih slovenskih občinah, evidentirane imamo tudi potencialne kandidate-nje za župane v slovenskih mestnih občinah. Trenutno se z njimi še pogovarjamo in usklajujemo. Tisti, ki bodo prejeli največjo podporo članstva v svojih mestih in bodo užival širšo javnomnenjsko podporo, bodo potrjeni kot kandidati/ke Zelenih Slovenije.