Zeleni prvi zbrali podpise za evropske volitve

Zeleni Slovenije so že zbrali dovolj podpisov za kandidaturo na volitvah v Evropski parlament, je danes pojasnil predsednik stranke Vlado Čuš. Pričakuje, da bodo vse stranke v volilni tekmi imele enake pogoje, saj to “dela nove zmagovalce”. Na kandidatni listi, ki jo bodo potrdili na konvenciji v začetku aprila, bo kandidiral tudi sam.

Čuš je v izjavi za STA poudaril, da so prva stranka, ki je zbrala dovolj podpisov državljanov za kandidaturo na tokratnih evropskih volitvah, in to brez oglaševanja.

Izpostavil je pomen poštene tekme in enakega medijskega obravnavanja na evropskih volitvah, pa tudi v prihodnje na lokalnih in parlamentarnih volitvah. Torej, da se vsem kandidatnim listam zagotovijo sorazmerno enake možnosti predstavljanja programov in kandidatov.

Čuš je prepričan, da imajo Zeleni Slovenije nove rešitve. Obstoječo vladno koalicijo bodo po njegovih besedah ocenjevali skozi tri kriterije: ali bo zaščitila naravne vire Slovenije, ali bo ustvarjala konkurenčno poslovno okolje in ali bo večji del premoženja, ki je bilo tajkunsko prelito v davčne oaze, vrnila slovenskim državljanom.

Zunajparlamentarna stranka Zeleni Slovenije po prepričanju predsednika prinaša nov veter in nov pogled tudi na razvoj EU. Želijo, da pravilo zlata zamenjamo z zlatim pravilom narave v večji meri kot doslej. Torej, da ne gledamo le na ozko ekonomijo, pač pa na trajnostni razvoj.

Čuš je pojasnil še, da bodo podpise v podporo kandidaturi na evropskih volitvah zbirali še do oddaje kandidatne liste. Programsko so se že uskladili. O izbiri poslancev za Evropski parlament naj odločijo volivci, pravi Čuš, a obenem ocenjuje, da bo hudo narobe, če bo tokratna odločitev podobna državnozborskim volitvam. Zeleni Slovenije namreč ugotavljajo, da ljudje bolje živijo v državah, v katerih imajo v parlamentu stranko Zelenih.

Zeleni Slovenije posebej nagovarjajo k podpori tiste volivce, ki na volitvah navadno ostanejo doma. Čuš je soglasje h kandidaturi že dal, bo pa na prvem ali zadnjem mestu na listi, je pojasnil v izjavi.