Danes bo Državni zbor glasoval o noveli Zakona o vodah, ki je v zadnjih dneh vzbudil veliko zanimanja zainteresirane javnosti in medijev. Zeleni Slovenije smo zadovoljni nad dejstvom, da je Vlada RS, v kateri je tudi Andrej Čuš, predsednik Zelenih in državni sekretar na MGRT za področje zelenega gospodarstva, umaknila 4. člen novele Zakona o vodah.
Ta člen bi omogočil gradnjo objektov in naprav, ki uporabljajo nevarne snovi, na vodovarstvenem območju, na kar Zeleni Slovenije ne pristajamo. Zavedamo se, da imamo v Sloveniji veliko objektov, ki so bili zgrajeni na vodovarstvenih območjih v preteklosti in ravno zaradi tega bomo tudi znotraj Vlade vložili napore, da se besedilo zakonodaje v osnovnem Zakonu o vodah v prihodnje uskladi v smeri zaščite vodovarstvenih območij. O tem bomo v prihodnjih tednih vzpostavili tudi dialog s civilno družbo, pravno stroko in drugo zainteresirano javnostjo.
Razumemo pomisleke in zahteve glede zaščite priobalnih pasov, a hkrati smo bili v postopku seznanjeni, da se s tem členom gre nasproti številnim občinam in društvom, ki si želijo razvoja športno-rekreacijskih površin, kar pa ne pomeni, da se bi gradilo hotele, trgovske centre, saj to ni infrastruktura za javno dobro. Hkrati pa omenjeni člen pomeni sedaj napredek, saj je bila dosedaj možna gradnja vseh objektov na priobalnih pasovih, zdaj pa se ta pravica krči, saj bodo dovoljeni samo objekti javne rabe. To pomeni, da različne vile, hoteli, stanovanjska naselja, parkirišča, odpadejo. Do zdaj bi se recimo lahko gradile, kar potrjujejo tudi na Direkciji za vode, kjer imajo veliko takšnih vlog.
Zeleni Slovenije bomo svoje delo na zaščiti vode nadaljevali tudi z željo po uresničitvi ustavne pravice do čiste pitne vode za vsakega - o tem so veliko govorili tako levi in desni, pa do danes naredili bore malo. Zeleni Slovenije bomo. Pozdravljamo pa prvotni namen zakona,
katerega namen je zagotoviti več sredstev za protipoplavno zaščito v Sloveniji.

Zeleni Slovenije smo že v prvih dneh dela dokazali, da smo slišani in da smo zeleni korektiv te Vlade.

Spoštovani,
v zadnjih letih, odkar nisem več profesionalno prisoten v slovenski politiki, so me številni spraševali, če se bom še kdaj vrnil, a temu nisem bil nabolj naklonjen.
Po tem, ko smo na zadnjih volitvah s stranko Zeleni Slovenije dosegli dober odstotek glasov in se tako nismo uvrstili v Državni zbor, smo s številnimi zelenimi akcijami in pobudami naših članov in simpatizerjev opozorili nase, in sprožili določene premike v slovenski družbi. A sam zelo dobro vem, da največje premike lahko narediš takrat, ko si v položaju, ki ti omogoča, da zamisli tudi aktivno realiziraš. Pred dnevi je minilo leto dni od razglasitve epidemije, ki je močno zarezala v naša življenja in nas prisilila v spremembo naših navad in načina življenja. S posledicami epidemije se že soočamo, naloga nas vseh pa je, da po naših najboljših močeh prispevamo k čimprejšnjemu povratku nazaj v normalno življenje ter k čim hitrejši odpravi vseh negativnih posledic. Pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na varstvo našega okolja in trajnostno urejanje prostora. Varovanje našega planeta mora namreč biti naša osnovna vrednota. Torej tista podstat, na kateri moramo graditi vse javne politike.
Pred časom sem s strani podpredsednika Vlade RS in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška bil povprašan, če sem pripravljen aktivneje pristopiti k reševanju težav v Sloveniji in kot predsednik Zelenih Slovenije prevzeti mesto državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo za področje zelenih tehnologij in pobude mladih. Drži, najlažje bi bilo zamahniti z roko in zavrniti povabilo. A tega si ne bi nikoli odpustil. Zakaj? Prvič po 27 letih bo v slovenski vladi sodeloval predstavnik kakšne od zelenih strank. Si predstavljate koliko let smo čakali, da predstavnik zelene stranke prevzame kakšno od najodgovornejših mest v naši državi? Predolgo. Z mojim imenovanjem na mesto državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je zelena politika v Sloveniji dobila močnega zagovornika, ki se ne bo obračal stran od problemov, temveč bo na njih glasno opozarjal, hkrati pa v sodelovanju z vsemi deležniki tudi predlagal realno izvedljive rešitve. Zavedam se, da je do konca mandata le še leto in pol, a menim, da je to dovolj časa, da na tem položaju pustim svoj pečat.
Kdor me pozna, dobro ve, da sem bil v politiki predvsem človek terena in iskrenega stiska rok, ob tem pa sem vedno podpiral dobre predloge tako na državnem kot tudi lokalnem nivoju. Ne glede na to, kdo je bil predlagatelj. Želim si, da bi se v slovenski politiki več pogovarjali o vsebinah in manj o ljudeh.
Kot državni sekretar bom velik del svojih naporov posvetil izzivu, s katerim se soočajo vse zelene stranke v Evropi, in sicer dilemi med gospodarskim razvojem in varovanjem okolja.
Moj cilj, in cilj Zelenih Slovenije je ta, da uspemo najti pravo ravnotežje med ustvarjanjem konkurenčnega gospodarskega okolja in varovanjem naše narave in planeta. Če želimo zagotoviti čim večjo blaginjo, moramo torej stremeti k razvoju, a ta mora biti trajnosten, pameten in digitalen. Samo na takšen način bomo namreč uspeli ohraniti kakovostno življenje za prihodnje generacije.
Današnje imenovanje si štejem kot veliko priznanje mojemu delu v slovenski politiki od srednje šole pa do danes. Leta 2018 sem kot predsednik Zelenih Slovenije kandidiral na državnozborskih volitvah, da bi kaj spremenil. Sedaj sem dobil priložnost, da ne kritiziram, temveč aktivno pristopim k reševanju težav sedanjosti in prihodnosti.
Imenovanje na mesto državnega sekretarja daje tudi podporo prizadevanjem po večjem povezovanju in sodelovanju v slovenski politiki, kar smo predstavili skozi pobudo Povežimo Slovenijo.
Čaka nas veliko dela. Hvala vsem, ki ste mi na moji poti stali ob strani in mi stojite še danes. Dal bom vse od sebe, da vas ne razočaram.

Zeleni Slovenije pozdravljamo pravkar sporočeno novico MOP in MGRT o umiku spornega člena o gradnji objektov na vodovarstvenih območjih. Do dokazuje, da se je glas Zelenih Slovenije slišalo že v prvem tednu delovanja v Vladi RS. Prepričani smo, da smo s tem naredili velik korak za zeleno gibanje v Sloveniji in pokazali, da lahko konstruktivno sodelujemo pri oblikovanju zakonodaje.
Sami se sicer zavedamo problematike številnih gospodarskih družb, ki so bile postavljene in zgrajene na vodovarstvenih območjih že za časa bivše skupne države, a vemo, da gredo vsi ukrepi sodobnega časa v smeri zaščite naravnih virov.
Prepričani smo, da je to korak v pravo smer, zavedamo pa se, da bo potrebno o tej problematiki opraviti širšo družbeno in strokovno razpravo.

SOJ Zeleni Slovenije

Zeleni Slovenije obžalujemo, da nismo bili vabljeni k predstavitvi svojega dela in stališč, kar bi z vidika norm in objektivnosti današnjega časa morala biti vsekakor prioriteta avtorjev prispevka o zelenih strankah v Sloveniji.
Zeleni Slovenije pravimo, da lahko vsak ustanovi svojo stranko, saj je to ustavna pravica in kategorija. Hkrati pa se zavedamo, da razdrobljenost ne vodi nikamor.
Tudi zaradi tega smo v jeseni 2018 združili tri zelene stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, Zeleno koalicijo in Združene zelene v svojo matico - Zelene Slovenije.
Prvi rezultati tega so se poznali na parlamentarnih volitvah 2018, ko je stranka dosegla najboljši rezultat po letu 1996, nadgradila pa ga je s 2.23% na evropskih volitvah 2019 in s tem resno nakazala kandidaturo na parlamentarnih volitvah.
Povezovanje in sodelovanje sta bili vedno naša prioriteta. Pred dobrim mesecem smo Sloveniji predstavili projekt Povežimo Slovenijo, v katerega vabimo prav vse politične stranke, iniciative in posameznike, ki si želijo spremembe delovanja v slovenski politiki.
Naj predstavim nekatere od naših aktivnosti Zelenih Slovenije v letu 2020:
- Vložitev peticije "Pravica do čiste pitne vode za vse? Dovolj je bilo obljub, čas je za dejanja. Naša voda ne bo nikoli naprodaj!«, ki so jo vložili v Državni zbor Republike Slovenije 15. 7. 2020. Pod peticijo se je podpisalo preko 5000 državljank in državljanov.
- Po sprejetju zakona o spremembah zakona o ohranjanju narave v državnem zboru 27. maja lani, ki nesorazmerno posega v pravice okoljskih nevladnih organizacij, smo se Zeleni Slovenije in Stranka mladih – Zeleni Evrope odločili, da zavarujemo zeleno Slovenijo z vložitvijo presoje zakona na ustavnem sodišču.
- Poziv Vladi RS: "Vlada naj zaščiti domače vrtnarje, ne pa tujih multinacionalk!", ki je bil tudi realiziran.
- Podpora in številne aktivnosti glede delovanja podjetja Kemis na Vrhniki, kjer smo bili aktivni tako preko državnega nivoja, kakor tudi preko svetniške skupine Zeleni Vrhnike.
- Opozorili na katastrofalne razmere odlagališča v Domžalah oz. Dobu.
- Podpora prizadevanjem krajanom Anhovega v primeru odprave onesnaževanja in strupenega življenjskega okolja.
- Podali in pripravili gradivo za sklic seje Državnega zbora na temo sklica okoljske krize v Sloveniji.
- Številni pozivi in predlogi Vladi RS ob pojavu koronavirusa v državi in ukrepih do zdaj - preko 15 pozivov in pobud.
- Tradicionalne delitve drevesnih sadik ob dnevu Zemlje.
- Pomoč civilni družbi na področju zaščite živali - tradicionalne aktivnosti ob 4. oktobru.
Tako kot so Zeleni Slovenije šli leta 1990 v sodelovanje s strankami DEMOSA, smo tudi mi pred mesecem dali pobudo, da skupaj sestavimo gibanje Povežimo Slovenijo, ki bo tudi omogočilo reševanje okoljskih težav.
Takšnih praks je veliko tudi v Evropski uniji, navsezadnje tudi v sosednji Avstriji.
 
Andrej Čuš, predsednik

tem tednu se je v Sloveniji predstavilo novo gibanje, ki si je nadelo ime Povežimo Slovenijo. Ob predstavitvi so pojasnili, da »gre za gibanje, kjer je pot do cilja enako pomembna kot sam cilj. Pot do cilja je sodelovanje in povezovanje vseh dobro mislečih ljudi, ne glede na ideološke in druge razlike. Cilj pa je zmagati na volitvah in tako dobiti možnost delovati za tako Slovenijo, kakršno smo si ljudje zamišljali pred 30 leti in smo zato tudi množično odšli na plebiscit in se skoraj vsi opredelili za samostojno Slovenijo«.

Koordinatorka gibanja dr. Nada Pavšer je v predstavitvenem nagovoru spregovorila o viziji gibanja: »Po 30 letih od plebiscita, ko smo znali stopiti skupaj, da danes živimo v samostojni, svobodni državi Sloveniji, se moramo ponovno vprašati, kdo smo, kje smo in kam gremo.«

V pogovoru z njo smo poizvedeli več o njenem dosedanjem delu in tudi o samem gibanju.

Dr. Nada Pavšer, ste pobudnica in koordinatorka gibanja Povežimo Slovenijo. Ste tudi pobudnica in ustanoviteljica slovenske mreže ekošol. Kako bi sebe in svoje dosedanje delo na kratko opisali?

Na postojnski gimnaziji sem kot mlada profesorica svoj odnos do narave preko krožkov prenašala na mlade. Organizirala sem prve naravovarstvene raziskovalne tabore. Leta 1985 sem dobila prvo nagrado za mentorstvo in v tem okviru preživela teden dni na univerzi Norwich University v Angliji.

Leta 1996 me je mednarodna organizacija za okoljsko izobraževanje Foundation for Environmental Education (FEE) na predlog Društva za okoljsko izobraževanje Slovenije in Slovenskega ekološkega gibanja imenovala za nacionalno koordinatorko ekošol za Slovenijo. Z veliko truda in močne volje ob redni službi mi je uspelo pripraviti in uskladiti slovenski program Ekošola kot način življenja in ga z ustanovitvijo slovenske mreže ekošol razširiti, tako da je danes program ekošol v skoraj sleherni šoli.

Leta 2002 sem prejela častni znak svobode Republike Slovenije za zaslužno in zagnano delo z mladimi na področju varovanja okolja, leta 2010 pa mednarodno priznanje Energy Globe Award za trajnostni razvoj.

Zakaj ste se odločili za pobudo za oblikovanje gibanja Povežimo Slovenijo, ki naj bi s skupno listo nastopilo na naslednjih volitvah v Državni zbor v RS?

V življenju sem si nabrala številne izkušnje, tudi z dodatnim izobraževanjem in s koordiniranjem različnih interesov in pobud za kakovost življenja v naši lepi in naravno bogati državi Sloveniji. Predvsem na področju izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja. Izmed vseh pa lahko rečem, da je pobuda in koordiniranje gibanja Povežimo Slovenijo moj najljubši in najzahtevnejši izziv, ki sem ga v sebi na nek intuitivni način že dolgo čutila.

Ne nazadnje sem tudi kot občinska svetnica že drugi mandat blizu problemom, ki tarejo ljudi, in čutim, da si ljudje želijo dodano vrednost k obstoječi politiki, ki mnogokrat razdvaja, in ne povezuje. Na volitve želimo pripeljati predvsem vse tiste, ki so do sedaj ostajali doma. Še posebej pa želimo pritegniti mlade, ki so dejavni, imajo veliko ustvarjalne energije in kar kličejo po novih priložnostih in možnostih za svojo prihodnost, prihodnost svojih družin in skupnosti – prihodnost Slovenije.

Koga vse nagovarjate z vašo pobudo?

Nagovarjam vse tiste, ki so že do sedaj veliko prispevali pri razvoju Slovenije na različnih področjih in ki še naprej želijo prispevati na najrazličnejših področjih: od okolja, kmetijstva, gospodarstva, zdravja, znanosti, kulture, športa.

Povabljeni so vsi, ki so s svojimi dosežki prispevali k promociji in oblikovanju identitete naše države, pa tudi mladi in drugi, ki doslej širši javnosti niso bili poznani, imajo pa kaj pokazati, predvsem pa imajo voljo, da del svojega časa in energije prispevajo v skupno dobro z angažiranjem tudi v našem povezovalnem gibanju.

Kakšni so odzivi na predstavitev vaše pobude?

Odzivi so presegli moja najbolj optimistična pričakovanja. Zelo sem vesela, da so poleg Zelenih Slovenije vso svojo infrastrukturo in svoje druge možnosti dali na razpolago Slovenska ljudska stranka in Kanglerjeva NLS ter številne županske liste.

Poleg tega pa seveda številni predstavniki mladih, obrtnikov, kmetov, zdravnikov, upokojencev, glasbenikov, invalidov, športnikov … Iskreno pa povem, da sem bila prav šokirana ob informacijah, kakšne pritiske so doživljali in doživljajo nekateri izmed teh, ki so tudi javno podprli povezovalna prizadevanja.

Naj povem, da nismo nikjer in nikoli nikogar silili v kakršnokoli javno podporo našim povezovalnim prizadevanjem. Zato obžalujem, če so se bili zaradi različnih pritiskov nekateri posamezniki prisiljeni umakniti. Ponovno poudarjam, da so v gibanju Povežimo Slovenijo dobrodošli vsi, ki želijo prispevati v skupno dobro, ne glede na ideološko oz. politično pripadnost.

Pred dnevi ste se kljub temu opravičili posameznikom, če je kdo napačno razumel vaše povabilo k javni podpori vašim prizadevanjem. Zakaj?

Dopuščam možnost, da kdo res ni v celoti razumel našega sporočila in povabila k javni podpori. Zavedam se, da se nobena velika in pomembna stvar – gibanje Povežimo Slovenijo pa je velika in pomembna stvar – ne zgodi brez nasprotovanj in porodnih bolečin. Moj kolega svetnik mi je napisal: »Bolj ko vam bomo ljudje zaupali, bolj vas bodo [op. nasprotniki] napadali … ampak to bo zgolj znak, da ste na pravi poti!«

Zato naj se še enkrat zahvalim vsem tistim, ki so in še bodo podprli kakršnakoli prizadevanja za več sodelovanja in povezovanja v slovenski družbi. Dobrodošli vsi, ki podpirajo ne le prizadevanja v okviru gibanja Povežimo Slovenijo, ampak tudi kakršnekoli druge povezovalne aktivnosti. Še posebna zahvala pa gre vsem tistim, ki so kljub pritiskom, naj umaknejo svojo javno podporo, ostali trdni v zavedanju, da Slovenija res potrebuje več povezovanja in sodelovanja in nikakor ne vnaprejšnjega izključevanja. Za to se je vredno izpostaviti.

Povezujete zelo različne stranke, skupine in posameznike. Kako boste sploh lahko prišli do skupnega programa?

Prav zaradi različnih poudarkov, ki jih imajo posamezni člani in podporniki našega gibanja, smo se odločili, da je naš skupni program vsebina Ustave RS. To je temeljni akt, na katerem je utemeljena naša samostojna in neodvisna država Slovenija. V izvedbenem delu tega programa pa izpostavljamo zakonodajo in prakso uspešnih držav, še posebno Avstrije.

In za konec še morda, spoštovana ga. Pavšer, beseda o tem, kakšni bodo vaši naslednji koraki?

Že v dveh dneh po predstavitvi so nas poklicali predstavniki različnih državnih in regionalnih iniciativ, župani in državni svetniki in drugi posamezniki, ki se želijo vključiti ali pomagati gibanju. Vsi so dobrodošli. Že v kratkem pa bomo predstavili tudi prve konkretne primere, kakšna je avstrijska ureditev in izvedba na področju ekologije, kmetijstva in gospodarstva in kako bi to lahko prenesli tudi v Slovenijo.

Zeleni Slovenije in Stranka mladih – Zeleni Evrope smo že 9.4.2020 pozvali k varovanju najbolj ranljivih z besedami »Vse zelene stranke zato pozivamo ministra za zdravje, da TAKOJ odredi izredni nadzor striktnega spoštovanja vseh vladnih ukrepov v DSO s katerim se NEMUDOMA zajezi širjenje virusa in s tem bolezni COVID-19 med najranljivejšo skupino...«
V zadnjih tednih v Sloveniji žal beležimo eno najvišjih smrtnosti, če najvišjo na svetu in to ob enih izmed najbolj omejevalnih ukrepov v svetu. Ukrepi so prinesli žal zgolj negativne posledice omejitev, kar se pozna na gospodarstvu, šolstvu, medčloveškim odnosom in zdravju; povečujejo se psihične stiske, alkoholizem, šibi pa skrb za preventivo v zdravstvu in podobno.
Edini ukrep, ki smo ga v vseh zelenih strankah pozdravili, je bil poziv Predsednika vlade Republike Slovenije k množičnemu testiranju tudi v DSO, kamor bi morala biti usmerjena večina ukrepov, saj prav varovanci DSO predstavljajo največji delež med umrlimi in težko bolnimi. V kolikor stroka ne bi želela podpreti prizadevanj Predsednika Vlade k rešitvi najbolj ranljivih, želimo s to podporo hkrati pozvati Predsednika vlade k resnemu razmisleku o sestavi svetovalne skupine, katere ukrepi očitno niso obrodili pozitivnih sadov; so pa povzročili premnoge preglavice vsem državljanom Slovenije.
Predlagamo, da se s prenovljeno svetovalno skupino Vlada Republike Slovenije osredotoči na reševanje situacije v DSO in posveti preprečitvi vnosa virusa ter zaščiti ranljivih skupin.
Ob trenutnem trendu bomo v številu umrlih morda še v tem tednu presegli Švedsko, kjer niso omejili gospodarstva in prebivalstva, ampak se posvetili zaščiti najbolj ranljivih. Včerajšnje število umrlih na milijon prebivalcev je v Sloveniji 20 krat višje kot je na Švedskem (priloženi grafi s spletne strani https://www.worldometers.info/coronavirus/).
Zelene stranke tako podpiramo vlado Republike Slovenije pri vztrajanju na ukrepih usmerjenih v varovanje najbolj ranljivih in sprostitvi omejitev, ki uničujejo gospodarstvo, šolstvo, medčloveške odnose in dolgoročno tudi zdravje prebivalcev.

Dokument.pdf

Stran 1 od 6

Kontaktni podatki

  • Zeleni Slovenije, Mestni trg 4, 2250 Ptuj
  • 040 328 613
  • zeleni@zeleni.si
  • www.zeleni.si

Sodelujemo z Evropsko zeleno stranko

EGP Logo 2017