SPOROČILO ZA JAVNOST: Čas je za zeleno revolucijo. Se vidimo na Ustavnem sodišču, če se že ne moremo na referendumu!

Včeraj se je v parlamentu na Odboru za okolje zgodil nov napad na okolje in zeleno Slovenijo. Zeleni Slovenije smo bili že večkrat kritični do ravnanj te vlade, včerajšnje dogajanje pa je zagotovo izbilo sodu dno.

Poslanci koalicije in SNS so včeraj sprejeli novelo Zakona o ohranjanju narave in to kljub opozorilom zakonodajno-pravne službe DZ-ja, ki je člane odbora opozorila, da je prvotni amandma na zakon v nasprotju z ustavo, in to kljub dopolnilom drugega amandmaja: "Omejevanje delovanja NVO namreč vpliva na ustavno varovano pravico do zbiranja in združevanja iz 42. člena ustave. Niti ni mogoče spregledati 73. člena ustave, ki kot temeljno vrednoto slovenske pravne demokratične države varuje naravno dediščino."

Zadnje, odločilno glasovanje bo na majski seji parlamenta, ki se začne 25.5.2020.

Zeleni Slovenije bomo do takrat pripravili pritožbo, ki jo bomo vložili na Ustavno sodišče, prav tako pa smo prepričani, da je nezadovoljstvo nad ukrepi na vseh področjih takšno, da bi bilo možno zbrati 40 000 podpisov za zavrnitveni referendum, a tukaj je spet problem, ker so si ta isti posamezniki pred leti omejili pravico do referendumov.

Spoštovani,
Zeleni Slovenije smo se ob letošnjem svetovnem dnevu Zemlje odločili, da ga posvetimo vodi. Z veliko medijske pozornosti in podpore je bil konec leta 2016 v ustavo dodan 70.a člen, ki je izrecno zapisal pravico do pitne vode za vse državljane Slovenije. Zainteresirana strokovna javnost je upravičeno pričakovala, da bo dopolnitev ustave postavila temelj doslednejšemu izvrševanju človekove pravice do pitne vode in spodbudila potrebne spremembe na zakonodajnem področju.
Ustavni zakon o pravici do pitne vode v II. razdelku določa, da je treba zakone, ki urejajo vsebine iz 70.a člena URS, uskladiti z ustavnim zakonom v osemnajstih mesecih po njegovi uveljavitvi. Zeleni Slovenije ugotavljamo, da je bila to gesta vladajočih, ki pa ni imela resnih ambicij to uveljaviti tudi v praksi, saj se vse do danes ni spremenilo nič. Celo nasprotno, ugotavljamo, da je stanje na področju oskrbe prebivalcev s pitno vodo zaskrbljujoče. Peticija je tudi odziv na zahteve "mednarodnih fiskalnih pritiskov", ki si želijo privatizacije naravnih, še posebej pa vodnih virov. 
Peticija vsebuje 10 konkretnih zahtev od nosilcev oblasti, 1. pa se glasi: Po vpisu pravice do pitne vode v Ustavo RS je potrebno v najkrajšem času uskladiti in dopolniti zakone, podzakonske akte, uredbe, za implementacijo ustavnega člena v pravni red  Slovenije s področja okolja, komunalne dejavnosti, gospodarskih dejavnost, lokalnih skupnosti in financ, da zagotovimo izvajanje ustavne pravice do pitne vode in s tem naše vire zaščitimo pred tujimi multinacionalkami. Celotno besedilo se nahaja v prilogi v word datoteki.
Peticijo so poleg pobudnikov Zelenih Slovenije, za njih predsednik Andrej Čuš, zaenkrat podpisali tudi dr. Peter Novak, katerega mnogi poznajo kot pionirja pri uporabi sončne energije v Sloveniji, ekonomist dr. Jože P. Damijan, dr. Nada Pavšer, ustanoviteljica slovenske mreže ekošol, predsednik Zveze ekoloških gibanj Karel Lipič, literarni zgodovinar dr. Zoran Božič, profesorica dr. Mejra Festić, Sebastjan Kamenik, predsednik Društva za pravice invalidov, predsednik Zveze društev Moja Mura Samo Tuš, dr. Gorazd Pretnar, v sklopu zelenega sodelovanja in povezovanja nas veseli, da je k temu pristopila tudi Stranka mladih - Zeleni Evrope in njihov predsednik Igor Jurišič.
Zbiranje podpisov se z današnjim dnem začenja na povezavi: https://www.peticija.online
/pravica_do_iste_pitne_vode_za_vse_dovolj_je_bilo_praznih_obljub_as_je_za_dejanja_naa_voda_ne_bo_nikoli_naprodaj
 

Podpise bomo na začetku zbirali preko spleta, upamo pa, da bodo se razmere v Sloveniji toliko umirile, da bomo tudi na terenu. Zbrane podpise bomo v začetku junija vložili v Državni zbor Republike
Slovenije.
Zeleni vabimo vse, katerim predstavlja varovanje našega planeta osnovno vrednoto, da se s podpisom pridružijo in s tem pomagajo pri boju za naš planet.
V primeru dodatnih vprašanj smo na voljo na email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pa preko GSM 040 328 613 - Andrej Čuš.
Ob tem vas vabimo tudi k ogledu naše prenovljene spletne strani - www.zeleni.si

Spoštovani,
PretnarVeseli nas, da se je dr. Gorazd Pretnar odločil kandidirati za direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Vsi, ki ga poznamo vemo, da mu lahko pripišemo največ zaslug za prepoved nekaterih rakotvornih pesticidov, javnost je prav tako pred leti razburil z ugotovitvami oporečne vode v vodomatih ali mleka v mlekomatih – pravi, da so učinki še danes vidni, to sta večji nadzor in čista voda ter mleko.
Ko se gre za zdravje in čisto okolje, je brezkompromisen, pri delu pa na prvo mesto postavlja stroko, saj ima bogate mednarodne izkušnje in je doktor mikrobiologije. Upamo, da bo državna politika po dolgem času kadrovala po načelu sposobnosti in ne pripadnosti. Slovenija potrebuje ljudi, ki bodo skrb za čisto vodo, varno hrano in nasploh javno zdravje postavili na prvo mesto.
V Sloveniji je kot eden prvih opozarjal tudi na slabo pripravljenost države na boj proti koronavirusu in po potrebi k izboljšanju zaščite ranljivih skupin.

V medijih še nismo zasledili, a po Ukrajini že 10. dan pustoši požar, ki se zaradi močnega vetra hitro širi po državi. Zadnje informacije nakazujejo, da je požar že zelo blizu objektov bivše jedrske elektrarne v Černobilu, kar lahko pomeni (ponovno) katastrofo, saj je vse radioaktivno in se ob izgorevanju tvori radioaktiven smog in radioaktivne oblake, ki seveda ne bodo ostali tam. Samo želimo si lahko, da bodo gasilci to pravočasno preprečili, želimo pa si, da to grožnjo prepozna tudi mednarodna skupnost in nemudoma odreagira!

Predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš, h katerim sta formalno že priključeni stranki Zelena koalicija in Združeni zeleni ter predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope Igor Jurišič uvodoma ugotavljava, da so splošni ukrepi za omejevanje gibanja uspešno zajezili, a očitno ne tudi na področju najbolj ranljivih.

V tem času smo člani zelenih strank s pozivi že večkrat aktivno preprečili ali vsaj poskusili preprečiti (pa poziva niso jemali resno) širjenje virusa, med temi pozivi pa bi izpostavili poziv dr. Pretnarja z dne 26.1.2020 k zaprtju meje z Italijo in dodatnih ukrepih, kar je takratna vlada preslišala, ter ravno tako neuspešen poziv Igorja Jurišiča z dne 17 in 24.3.2020, sicer v drugi vlogi, da vlada zaprosi Republiko Kubo za zdravilo Interferon, ki se je na Kitajskem izkazalo na preko 1.000 primerih kot uspešno.

V Zelenih strankah sicer budno spremljamo dogajanje v kriznih časih, a za razliko od nekaterih političnih skupin, na morebitne napake, ki ne vplivajo neposredno na širjenje virusa oziroma zdravje in posledično življenje ljudi, v tem času ne opozarjamo, saj bo časa za retrospektivo dovolj. Hkrati pa razumemo vlado, da je v primeru te epidemije omejena na ugibanja, saj gre za nov virus in se bo po epidemiji kak ukrep morda izkazal kot nepotreben, a žal v tem trenutku ni čas za ugibanje in tveganje.

Dokument.pdf

 Primorska sreča in prva dva simptoma, ki ju slovensko zdravstvo (še) ne omenja,
dr. Gorazd Pretnar, predsednik programskega sveta Zelenih Slovenije je kot prvi opozarjal na morebitne posledice in potrebne ukrepe za preprečitev koronavirusa v Sloveniji. V januarju letos smo že pozivali k pripravi ukrepov za preprečitev epidemije v Sloveniji. Rezultat ignoriranja stroke čutimo danes vsi.


Vabljeni k branju intervjuja na: https://www.regionalobala.si/novica/mnenje-mikrobiologa-zakaj-je-na-obali-relativno-malo-okuzenih-primorska-sreca-in-prva-dva-simptoma-k?fbclid=IwAR3338IDetLnQaFCmJnbSLxdqXv7xjn8dssmaum-NKzEpvnfQs4ieOhn5Aw

Stran 1 od 4