Zeleni Slovenije ob izbruhu koronavirusa Vladi Republike Slovenije: Zaščitite delavstvo in prekarce!

Zeleni Slovenije smo v nedeljo, 15.3.2020 zvečer na Vlado Republike Slovenije naslovili dopis, katerega objavljamo v nadaljevanju:

Spoštovani,
Zeleni Slovenije z zaskrbljenostjo spremljamo širjenje koronavirusa doma in v tujini. Že danes je jasno, da bo svet po koncu epedimije drugačen, kot je bil pred tem.
Namen našega pisanja ni pridobivanje političnih točk, ampak izraziti nekatere pomisleke ter zahteve državljank in državljanov, ki so se v teh časih obrnili na nas, ob tem pa imajo občutek, da se je na omenjenih področjih (zaenkrat) storilo premalo.
1. Zahtevamo, da se zaščiti vse delavce v starostni skupini nad 50 let ter delavce z resnimi zdravstvenimi stanji. Med njimi je ogromno trgovcev, delavcev v industriji, na poštah in bankah. Hkrati pa razumemo zaskrbljene delavce, ki si želijo enakopravnejše obravnave.
2. Zahtevamo, da se vsem zaposlenim zagotovo ustrezno zaščitno opremo, delavce pa primerno stimulira.
3. Opozarjamo na slab položaj prekarcev tj, samozaposlenih, katerih je v Sloveniji 119 000. Mnogi se bodo v kratkem soočili z veliko eksistenčno krizo, saj se odpoveduje delo, dogodke in storitve, predvidene v marcu, aprilu in maju, sami pa niso deležni zaščite, kot delavci, zaposleni po pogodbah za določen in nedoločen čas.
4. Ne strinjamo se s spremembami glede testiranja, menimo, da bi moralo biti v interesu testirati čim več ter vse sumljive primere, saj je virus nepredvidljiv, hkrati pa bomo z večjim testiranjem delovali preventivno in preprečili širjenje virusa. Takšna so tudi priporočila WHO.
Trenutno ni časa za politična obračunavanja na relacijah naši-vaši ali levi-desni, čas je, da delamo skupaj. Pripravljeni smo pomagati po naših najboljših močeh.

Lep pozdrav,
Andrej Čuš, predsednik Zelenih Slovenije