Zeleni Slovenije od svetovnem dnevu Zemlje 2020 s peticijo: Pravica do čiste pitne vode za vse? Dovolj je bilo praznih obljub, čas je za dejanja. Naša voda ne bo nikoli naprodaj!

Spoštovani,
Zeleni Slovenije smo se ob letošnjem svetovnem dnevu Zemlje odločili, da ga posvetimo vodi. Z veliko medijske pozornosti in podpore je bil konec leta 2016 v ustavo dodan 70.a člen, ki je izrecno zapisal pravico do pitne vode za vse državljane Slovenije. Zainteresirana strokovna javnost je upravičeno pričakovala, da bo dopolnitev ustave postavila temelj doslednejšemu izvrševanju človekove pravice do pitne vode in spodbudila potrebne spremembe na zakonodajnem področju.

Ustavni zakon o pravici do pitne vode v II. razdelku določa, da je treba zakone, ki urejajo vsebine iz 70.a člena URS, uskladiti z ustavnim zakonom v osemnajstih mesecih po njegovi uveljavitvi. Zeleni Slovenije ugotavljamo, da je bila to gesta vladajočih, ki pa ni imela resnih ambicij to uveljaviti tudi v praksi, saj se vse do danes ni spremenilo nič. Celo nasprotno, ugotavljamo, da je stanje na področju oskrbe prebivalcev s pitno vodo zaskrbljujoče. Peticija je tudi odziv na zahteve "mednarodnih fiskalnih pritiskov", ki si želijo privatizacije naravnih, še posebej pa vodnih virov.
Peticija vsebuje 10 konkretnih zahtev od nosilcev oblasti, 1. pa se glasi: Po vpisu pravice do pitne vode v Ustavo RS je potrebno v najkrajšem času uskladiti in dopolniti zakone, podzakonske akte, uredbe, za implementacijo ustavnega člena v pravni red  Slovenije s področja okolja, komunalne dejavnosti, gospodarskih dejavnost, lokalnih skupnosti in financ, da zagotovimo izvajanje ustavne pravice do pitne vode in s tem naše vire zaščitimo pred tujimi multinacionalkami. Celotno besedilo se nahaja v prilogi v word datoteki.
Peticijo so poleg pobudnikov Zelenih Slovenije, za njih predsednik Andrej Čuš, zaenkrat podpisali tudi dr. Peter Novak, katerega mnogi poznajo kot pionirja pri uporabi sončne energije v Sloveniji, ekonomist dr. Jože P. Damijan, dr. Nada Pavšer, ustanoviteljica slovenske mreže ekošol, predsednik Zveze ekoloških gibanj Karel Lipič, literarni zgodovinar dr. Zoran Božič, profesorica dr. Mejra Festić, Sebastjan Kamenik, predsednik Društva za pravice invalidov, predsednik Zveze društev Moja Mura Samo Tuš, dr. Gorazd Pretnar, v sklopu zelenega sodelovanja in povezovanja nas veseli, da je k temu pristopila tudi Stranka mladih - Zeleni Evrope in njihov predsednik Igor Jurišič.
Zbiranje podpisov se z današnjim dnem začenja na povezavi: https://www.peticija.online
/pravica_do_iste_pitne_vode_za_vse_dovolj_je_bilo_praznih_obljub_as_je_za_dejanja_naa_voda_ne_bo_nikoli_naprodaj

Podpise bomo na začetku zbirali preko spleta, upamo pa, da bodo se razmere v Sloveniji toliko umirile, da bomo tudi na terenu. Zbrane podpise bomo v začetku junija vložili v Državni zbor Republike
Slovenije.
Zeleni vabimo vse, katerim predstavlja varovanje našega planeta osnovno vrednoto, da se s podpisom pridružijo in s tem pomagajo pri boju za naš planet.
V primeru dodatnih vprašanj smo na voljo na email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pa preko GSM 040 328 613 - Andrej Čuš.
Ob tem vas vabimo tudi k ogledu naše prenovljene spletne strani - www.zeleni.si

Kontaktni podatki

• Zeleni Slovenije, Mestni trg 4, 2250 Ptuj