SPOROČILO ZA JAVNOST: Čas je za zeleno revolucijo. Se vidimo na Ustavnem sodišču, če se že ne moremo na referendumu!

Včeraj se je v parlamentu na Odboru za okolje zgodil nov napad na okolje in zeleno Slovenijo. Zeleni Slovenije smo bili že večkrat kritični do ravnanj te vlade, včerajšnje dogajanje pa je zagotovo izbilo sodu dno.

Poslanci koalicije in SNS so včeraj sprejeli novelo Zakona o ohranjanju narave in to kljub opozorilom zakonodajno-pravne službe DZ-ja, ki je člane odbora opozorila, da je prvotni amandma na zakon v nasprotju z ustavo, in to kljub dopolnilom drugega amandmaja: "Omejevanje delovanja NVO namreč vpliva na ustavno varovano pravico do zbiranja in združevanja iz 42. člena ustave. Niti ni mogoče spregledati 73. člena ustave, ki kot temeljno vrednoto slovenske pravne demokratične države varuje naravno dediščino."

Zadnje, odločilno glasovanje bo na majski seji parlamenta, ki se začne 25.5.2020.

Zeleni Slovenije bomo do takrat pripravili pritožbo, ki jo bomo vložili na Ustavno sodišče, prav tako pa smo prepričani, da je nezadovoljstvo nad ukrepi na vseh področjih takšno, da bi bilo možno zbrati 40 000 podpisov za zavrnitveni referendum, a tukaj je spet problem, ker so si ta isti posamezniki pred leti omejili pravico do referendumov.

Kontaktni podatki

• Zeleni Slovenije, Mestni trg 4, 2250 Ptuj