Poziv Vladi k takojšnjemu ukrepanju!

Zeleni Slovenije in Stranka mladih Zeleni Evrope pozivamo, da vlada nemudoma, najkasneje pa do konca tedna sprejme naslednje nujne ukrepe, kot sledi:
1.) nujno se usposobi vseh 150 ventilatorjev, kupljenih med epidemijo, za pomoč pacientov s COVID-19.
2.) nujno se vzpostavi centralna bolnišnica za bolnike, ki potrebujejo intenzivno nego bolnikov s COVID-19.
3.) nujno se zagotovi potrebno osebje za delo z bolniki s COVID-19, tudi z zaposlitvijo zdravstvenega osebja iz tujine, kjer so COVID-19 uspešno premagali.
4.) nujno se zagotovi ustrezne bivanjske pogoje za premestitev okuženih starostnikov iz DSO, ki ne potrebujejo bolnišnične oskrbe, ki niso bolnišnice, kar zelo negativno vpliva na psihično počutje starostnikov, hkrati pa zasedajo prepotrebne postelje.
5.) nujno se pristopi k uporabi plazme prebolevnikov, ki jo sicer zbiramo že od avgusta, a je do sedaj še nismo uporabili za zdravljenje pacientov s COVID-19.
Po sprejetju teh petih nujnih ukrepih se ustrezno spremeni epidemiološki semafor na način, da se meja za oranžno območje prestavi na 35 oseb na intenzivni negi, za drugo stopnjo oranžnega dela na 60, za tretjo stopnjo na 80 in razglasitev epidemije pri 110 osebah na intenzivni negi. Z novimi 150 posteljami za intenzivno nego, bo razglasitev epidemije sicer pri trikratniku trenutne meje, a vendarle bi ob dodatnih 150 posteljah za intenzivno oskrbo to pomenilo 40 več prostih postelj, kot je današnja meja (danes je meja 50, ob dodatnih 150 posteljah pa bi meja 110 pomenila zasedenost zgolj 10 namesto trenutnih 50 postelj).
S takšnimi ukrepi bo tudi gospodarstvo normalno zaživelo, hkrati pa bi preprečili nadaljnje slabšanje zdravja in gibalnih sposobnosti otrok, katere so spomladanski ukrepi katastrofalno poslabšali.

Kontaktni podatki

• Zeleni Slovenije, Mestni trg 4, 2250 Ptuj