Javna podpora prizadevanjem Vlade Republike Slovenije k varovanju najbolj ranljivih!

Zeleni Slovenije in Stranka mladih – Zeleni Evrope smo že 9.4.2020 pozvali k varovanju najbolj ranljivih z besedami »Vse zelene stranke zato pozivamo ministra za zdravje, da TAKOJ odredi izredni nadzor striktnega spoštovanja vseh vladnih ukrepov v DSO s katerim se NEMUDOMA zajezi širjenje virusa in s tem bolezni COVID-19 med najranljivejšo skupino...«
V zadnjih tednih v Sloveniji žal beležimo eno najvišjih smrtnosti, če najvišjo na svetu in to ob enih izmed najbolj omejevalnih ukrepov v svetu. Ukrepi so prinesli žal zgolj negativne posledice omejitev, kar se pozna na gospodarstvu, šolstvu, medčloveškim odnosom in zdravju; povečujejo se psihične stiske, alkoholizem, šibi pa skrb za preventivo v zdravstvu in podobno.
Edini ukrep, ki smo ga v vseh zelenih strankah pozdravili, je bil poziv Predsednika vlade Republike Slovenije k množičnemu testiranju tudi v DSO, kamor bi morala biti usmerjena večina ukrepov, saj prav varovanci DSO predstavljajo največji delež med umrlimi in težko bolnimi. V kolikor stroka ne bi želela podpreti prizadevanj Predsednika Vlade k rešitvi najbolj ranljivih, želimo s to podporo hkrati pozvati Predsednika vlade k resnemu razmisleku o sestavi svetovalne skupine, katere ukrepi očitno niso obrodili pozitivnih sadov; so pa povzročili premnoge preglavice vsem državljanom Slovenije.
Predlagamo, da se s prenovljeno svetovalno skupino Vlada Republike Slovenije osredotoči na reševanje situacije v DSO in posveti preprečitvi vnosa virusa ter zaščiti ranljivih skupin.
Ob trenutnem trendu bomo v številu umrlih morda še v tem tednu presegli Švedsko, kjer niso omejili gospodarstva in prebivalstva, ampak se posvetili zaščiti najbolj ranljivih. Včerajšnje število umrlih na milijon prebivalcev je v Sloveniji 20 krat višje kot je na Švedskem (priloženi grafi s spletne strani https://www.worldometers.info/coronavirus/).
Zelene stranke tako podpiramo vlado Republike Slovenije pri vztrajanju na ukrepih usmerjenih v varovanje najbolj ranljivih in sprostitvi omejitev, ki uničujejo gospodarstvo, šolstvo, medčloveške odnose in dolgoročno tudi zdravje prebivalcev.

Dokument.pdf

Kontaktni podatki